full screen background image

Aproape 3.300 de permise de conducere reţinute de poliţiştii suceveni, în primele 9 luni ale anului

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc astăzi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava a prezentat o informare privind activitatea desfășurată la instituţiei pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a participanților la trafic și dinamica accidentelor de circulație în primele 9 luni ale anului 2017.

Acest material îl puteţi citi, integral, mai jos:

“Caracteristicile turistice ale județului Suceava şi particularităţile traficului rutier, evidențiază faptul că reţeaua de drumuri publice măsoară 3.083,043 km, din care 631,054 km, drumuri naţionale (locul I la nivel național), în care sunt incluși și 257,655 km de drumuri europene, 1.136,452 km drumuri judeţene şi 1.315,537 km drumuri comunale, străzi, etc.

Astfel, siguranța traficului rutier a reprezentat și reprezintă o prioritate la nivelul conducerii I.P.J. Suceava, sens în care lunar, grupul de lucru constituit la nivelul inspectoratului pentru monitorizarea dinamicii accidentelor rutiere din județ, a stabilit priorităţile de intervenție menite să asigure folosirea eficientă a resurselor umane şi logistice din componenţa structurii rutiere.

În scop preventiv, în cele 9 luni ale anului în curs, au fost organizate 234 acţiuni tematice pentru reducerea accidentelor de circulaţie, pe una sau mai multe cauze generatoare, în creștere cu 91 față de perioada de comparație a anului 2016, din care 209 cu efective proprii și 25 în colaborare cu alte formațiuni de poliție sau partenerii din Programul de reducere a numărului şi consecinţelor accidentelor (A.R.R., R.A.R., S.D.N., I.S.C.T.R.), respectiv:
73 de acţiuni pe linia combaterii excesului de viteză (în plus cu 17 față de 9 luni 2016);
63 de acţiuni pe linia identificării conducătorilor auto care condus vehicule sub influenţa băuturilor alcoolice (+6);
21 de acțiuni pe linia neacordării priorităţii de trecere pietonilor (identic cu perioada de comparație);
20 acțiuni pe linia nerespectării regulilor de circulaţie rutieră de către pietoni (+8);
22 acțiuni privind utilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenție;
16 acțiuni privind circulaţia motocicletelor/mopedelor;
17 acţiuni privind legalitatea transportului public de persoane și mărfuri;
14 acţiuni pe alte domenii ce au vizat: nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, neacordarea priorității autovehiculelor, starea tehnică, depășiri neregulamentare, utilizarea telefonului mobil de către conducătorii auto, în timpul conducerii vehiculului taximetrie, etc.

Totodată, ori de câte ori au fost semnalate situaţii de risc în trafic, sesizate prin apel de urgenţă 112, sau ca urmare a accidentelor produse pe fondul stării nefavorabile a carosabilului de pe raza judeţului, au fost informate autorităţile şi factorii responsabili pe linia administrării drumurilor, pentru intervenţia şi remedierea tronsoanelor de drum afectate.

Pentru asigurarea fluenței traficului rutier și prevenirea unor blocaje rutiere, în cele 9 luni ale anului, polițiștii rutieri specializați în domeniul sistematizării circulației rutiere, au emis 328 avize sau autorizări, din care:
– 99 pentru amenajări rutiere la obiective amplasate în zona drumului;
– 103 pentru instituirea de restricţii pe drumul public (lucrări);
– 59 pentru proiecte de sistematizare şi/sau reglementare a circulaţiei;
– 67 în domeniul organizării-sistematizării circulaţiei.

Urmare a activităţilor zilnice desfăşurate de polițiștii rutieri și cei de ordine publică din mediul urban și rural cu sarcini pe linie rutieră și a acţiunilor iniţiate pe linie rutieră, în perioada ianuarie-septembrie 2017:
– au fost constatate 1.052 infracțiuni pe linie rutieră, în creștere cu 65 față de 9 luni 2016;
– au fost aplicate 52.941 sancțiuni contravenţionale cu un plus de 9.126, comparativ cu perioada similară a anului trecut;
– au fost reţinute din contravenții 3.283 permise de conducere (+841 față de 9 luni 2016);
– au fost retrase 1.390 certificate de înmatriculare (+246);
– au fost ridicate 246 perechi de plăcuțe cu numere de înmatriculare (+88);
– au fost imobilizate 45 de autovehicule;
– au fost sancționați contravențional 6 administratori de drumuri și 1 executant de lucrări pe carosabil, pentru modul necorespunzător de realizarea a atribuțiunilor de serviciu.

Dinamica evenimentelor rutiere semnalate la nivelul județului Suceava în cele 9 luni ale anului 2017 relevă faptul că, pe drumurile publice din mediul urban și rural, au fost înregistrate:
207 accidente rutiere grave (-14 comparativ cu perioada similară a anului 2016), soldate cu 53 persoane decedate (-25 față 9 luni 2016) și 194 persoane rănite grav (+25),
660 accidențe ușoare (-32), soldate cu 826 persoane rănite ușor (-80).

Din punct de vedere al repartiţiei accidentelor rutiere soldate cu decesul participanților la trafic, pe categorii de drum, situația se prezintă astfel:
pe drumurile naționale (DN), s-au înregistrat 24 accidente rutiere grave, soldate cu 25 persoane decedate și 7 rănite grav;
pe drumurile județene (DJ), s-au produs 13 accidente rutiere grave, soldate cu 14 persoane decedate și 3 rănite grav;
pe drumurile comunale (DC), s-au înregistrat 8 accidente rutiere grave, soldate cu 8 persoane decedate și 2 rănite grav;
pe străzi, s-au produs 5 accidente rutiere grave, soldate cu 5 persoane decedate;
pe alte drumuri s-a produs 1 accident rutier grav, soldat cu 1 persoană decedată.

Totodată, principalele artere de circulație din județ, identificate cu risc de accidente rutiere soldate cu persoane decedate sunt:
DN 2H (Iacobeni – Putna), cu 7 accidente rutiere grave, ce au avut ca și consecință decesul a 8 persoane şi rănirea gravă a 3 persoane;
DN 17 (Suceava – limita cu județul Bistrița Năsăud), cu 6 accidente rutiere grave, ce au avut ca și consecință decesul a 6 persoane şi rănirea gravă a 2 persoane;
DN 2 (Drăgușeni – Siret), cu 4 accidente rutiere grave, soldate cu 4 persoane decedate şi rănirea gravă a unei persoane;
DN 2E (Spătăresti-Vicovu de Sus), cu 3 accidente rutiere grave, ce au avut ca și consecință decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a unei persoane;
DN 29 (Suceava limita cu județul Botoșani), cu 2 accidente rutiere grave, ce au avut ca și consecință decesul a 2 persoane;
DJ 209A (Suceava – Zvoriștea) cu 2 accidente rutiere grave, ce au avut ca și consecință decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a unei persoane;
DN 29A (Suceava – Vârfu Câmpului – Dorohoi – Rădăuți Prut), cu 1 accident rutier grav, ce a avut ca și consecință decesul unei persoane
DN 17A (Sadova-Vatra Moldoviței-Sucevița-Rădăuți-Dornești), cu 1 accident rutier grav, ce a avut ca și consecință decesul unei persoane;

Principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave din județ, soldate cu persoane decedate, sunt:

1. Viteza excesivă şi neadaptată, ce a condus la producerea a 16 evenimente rutiere, soldate cu 17 persoane decedate şi 8 persoane rănite grav.
Astfel, majoritatea acestor accidente s-au produs pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum, respectiv, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă, polei, ploaie, unii dintre conducătorii auto fiind fără permis de conducere (2 cazuri), iar unii încălcând normele legale de viteză şi conduita preventivă pe fondul lipsei de experienţă în conducere.
Acțiunile inițiate de Serviciul Rutier Suceava și formațiunile de profil din cadrul polițiilor municipale și orășenești pe linia identificării conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză, au condus la aplicarea a 22.643 sancțiuni contravenționale, din care, 1.200 pentru încălcarea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.
Totodată, activitățile preventive pe linia combaterii excesului de viteză, derulate la nivelul județului au cuprins:
– distribuirea unui număr de 328 materiale preventive cu titlul „Stop teribilismului rutier”,
– elaborarea şi lansarea Programului de educaţie rutieră pentru prevenirea accidentelor pe drumurile publice pentru semestrul II 2017,.
– lansarea a proiectului „E.D.W.A.R.D.” susţinut de Comisia Europeană, sub deviza “Reducerea riscurilor pe drumurile din Europa” şi propunerea zilei de 21 septembrie ca “Zi europeană fără persoane decedate în accidente rutiere”, obiectiv realizat la nivelul județului.

2.Indisciplina pietonală, fiind înregistrate 14 accidente, în urma cărora, a rezultat decesul a 15 persoane.
Din total, 9 accidente rutiere au fost cauzate de traversarea neregulamentară de către pietoni a carosabilului, prin loc nepermis şi fără să se asigure, iar 5 au fost datorate faptului că, victimele se aflau pe carosabil, sau în apropierea unei căi de comunicaţii. O altă cauză care a concurat la producerea acestor accidente rutiere este lipsa trecerilor pentru pietoni marcate şi semnalizate corespunzător din mediul rural şi în principal de pe drumurile naţionale sau judeţene.
De menționat este și faptul că, în cadrul celor 41 de acțiuni pe linia nerespectării regulilor de circulaţie rutieră de către pietoni sau a neacordării priorităţii de trecere pietonilor, polițiștii au aplicat 1.970 de sancțiuni contravenționale, din care 1.746 față de persoanele participante la trafic în calitate de pietoni.
Acțiunile preventive inițiate și derulate la nivelul I.P.J. Suceava în cele 9 luni ale anului în curs, pe linia indisciplinei pietonilor au cuprins:
– organizarea a 27 de şedinţe de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ, ocazie cu care, au fost instruiţi un număr de 1.580 preşcolari şi şcolari.
– derularea în colaborare cu Asociaţia Alecs Group – ONG de educaţie rutieră, Clubul Sportiv Municipal Suceava, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava şi Şcoala Gimnazială nr. 8, Suceava a concursului judeţean “Micul pieton” (perioada: ianuarie – iulie 2017).
– organizarea de activități specifice sub egida „Ziua siguranţei rutiere” din cadrul „Săptămânii prevenirii criminalităţii” ocazie cu care, au fost instruiţi 275 elevi din cadrul a 7 unităţi de învăţământ și s-au desfăşurat 6 activităţi gen „Ziua porţilor deschise”.
– inițierea și participarea la „Marşul de prevenire a accidentelor rutiere” din municipiul Suceava, la care au participat 1.320 de elevi şi cadre didactice
– organizarea împreună cu Fundația „RCHF” România, la tabăra de vară din comuna Fundu Moldovei, județul Suceava, a concursului “Reguli de circulaţie pe drumurile publice”
– evenimentul naţional de educaţie rutieră desfăşurată în parcările unor magazine din municipiile Suceava, Rădăuţi, Câmpulung şi Fălticeni: “Verde la educaţie pentru circulaţie” (30.09.2017), când au participat peste 500 de copii.

3. Abaterile bicicliştilor, ce au înregistrat 6 accidente, soldate cu 6 persoane decedate.
La acest capitol, ponderea cauzelor o reprezintă neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers de către biciclişti (2 evenimente), pierderea controlului asupra direcţiei mers (2 cazuri), conducerea bicicletei fără echipament corespunzător pe timpul nopţii sau sub influenţa băuturilor alcoolice (2 cazuri).
De menţionat este faptul că, 5 din bicicliştii implicaţi în aceste evenimente aveau vârsta de peste 60 de ani, precum şi faptul că, producerea acestor evenimente rutiere a fost înlesnită şi de lipsa unor piste pentru biciclişti, zone care ar fi sporit gradul de siguranţă al acestei categorii de participanţi la trafic.
În aceste condiții, în urma activităților derulate în cele 9 luni ale anului pe linia prevenirii victimizării bicicliștilor, polițiștii rutieri au aplicat 884 sancțiuni contravenționale, în principal pentru lipsa dotării bicicletei cu sistem de semnalizare sau iluminare și lipsa echipamentului reflectorizant pe timpul nopții de către bicicliști.
Pe linia indisciplinei conducătorilor de biciclete, în cele 9 luni ale anului au fost desfășurată o Campanie judeţeană pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi bicicliştii „Pedalează în Siguranţă!”, din perioada 26.06.-30.09.2017.

Concluziile rezultate în urma analizei dinamicii accidentelor rutiere ce au avut ca şi consecinţă decesul unor persoane, evidenţiază faptul că:

Deși parcul auto al județului Suceava și numărul posesorilor de permis de conducere a crescut comparativ cu anul 2016, iar numărul polițiștilor rutieri sau cei din mediul rutier atestați cu sarcini pe linie rutieră s-a redus cu 25, prin încetarea raporturilor de serviciu cu unitatea (pensionare), rezultatele obținute pe linia siguranței rutiere sunt pozitive, principalul indicator fiind reducerea cu 25 a numărului persoanelor decedate prin accidente de circulație;

Cele mai multe evenimente rutiere ce au avut ca şi consecinţă decesul unor persoane au avut loc pe raza de competență a municipiilor Rădăuţi (8 accidente grave, soldate cu 9 persoane decedate şi 2 rănite grav), Suceava (8 accidente grave, soldate cu 8 persoane decedate și 1 rănită grav), Fălticeni (7 accidente grave, soldate cu 7 persoane decedate şi 2 rănite grav) și Vatra Dornei (5 accidente grave, soldate cu 6 persoane decedate şi 1 rănită grav).

Pe drumurile naţionale, care preiau circa 60% din totalul valorilor de trafic, au avut loc cele mai multe evenimente rutiere, urmate drumurile judeţene, drumurile comunale şi străzile din localităţile urbane și rurale ale județului;

Din totalul evenimentelor rutiere, 76,46% s-au produs pe drumurile situate în mediul rural (39 accidente soldate cu 41 persoane decedate şi 10 rănite grav).

Intervalul orar critic de producere a accidentelor rutiere a fost identificat ca fiind între 1200 – 2400, cu un procent de 74,51% din totalul evenimentelor grave de circulaţie (38 accidente, soldate cu 40 persoane decedate).

Cele mai vulnerabile categorii de persoane în cazul accidentelor mortale, sunt reprezentate de:
– persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, implicate în 19 accidente rutiere grave, în urma cărora, au decedat 19 persoane,
– tinerii cu vârsta până în 25 de ani, cu 12 accidente, ce au avut ca și consecinţe grave, decesul a 14 persoane.

Analizând punctual dinamica fiecărui accident produs în urma căruia a decedat cel puţin o persoană, rezultă faptul că, 18 de evenimente rutiere grave (35,29% din total) în care au decedat 19 persoane, au avut loc în condiţii greu de prevenit de către poliţiştii rutieri, respectiv:
– pierderea controlului asupra direcţiei de deplasare în condiţii de carosabil umed sau acoperit cu zăpadă/gheaţă, polei, etc.
– lipsa de experienţă în conducere în curbe periculoase sau în condiţiile unor situaţii imprevizibile (apariţia de animale pe carosabil),
– oboseala la volan, neatenţia sau unele afecţiuni medicale ce au provocat crize conducătorilor auto, aflați în trafic.

Având în vedere concluziile de mai sus, în scopul reducerii evenimentelor rutiere grave produse pe raza judeţului, a creşterii gradului de siguranţă rutieră şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, pentru perioada următoare, la nivelul I.P.J. Suceava s-au dispus următoarele măsuri:

continuarea acțiunilor lunare planificate de Serviciul Rutier Suceava independent sau în cooperare cu ceilalți parteneri din Programul de reducere a numărului şi consecinţelor accidentelor (I.S.C.T.R, R.A.R, A.R.R., secțiile de drumuri, etc.), pe principalele cauze generatoare de accidente rutiere, pe sectoarele de drum cu risc și intervalele orare critice identificate;
inițierea și derularea prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a unor activități specifice în cadrul Programului de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea elevilor, în noul an școlar 2017-2018;
mediatizarea concluziile reieşite din analizele evenimentelor rutiere petrecute pe raza judeţului, în vederea conştientizării participanţilor la trafic, în special a celor din categoriile de vârstă vulnerabile identificate, cu privire la riscurile la care se expun în cazul nerespectării regulilor de circulaţie sau a folosirii necorespunzătoare a drumului public (conducători de biciclete, mopede, atelaje hipo, etc.);
monitorizarea permanentă a dinamicii accidentelor rutiere înregistrate pe raza județului și stabilirea de măsuri operative, menite să eficientizeze activitatea și să conducă la diminuarea numărului persoanelor decedate prin accidente de circulație;
sigurarea flexibilităţii dispozitivelor de poliţie rutieră și ordine publică, în funcţie de evoluţia traficului rutier și cooptarea polițiștilor locali în asigurarea fluenței traficului rutier pe raza județului, în special în intervalele orare critice, sau cu ocazia diverselor evenimente și manifestări culturale sau religioase de impact;
intensificarea colaborării cu autorităţile locale şi societăţilor ce administrează drumurile publice, în vederea identificării şi punerii în aplicare a măsurilor de creştere a gradului de siguranţă pe drumurile publice și de asigurare a unui trafic coerent și normal;
atragerea de voluntari în acţiunile educativ-preventive, care să-şi concentreze eforturile pe supravegherea şi îndrumarea copiilor, la trecerile de pietoni din apropierea şcolilor, sau în diferite zone cu trafic intens din localităţi, la intrarea şi ieşirea de la cursuri, pe timpul vacanțelor, etc.
menţinerea siguranței rutiere şi asigurarea fluenţei traficului pe perioada Sezonului Rece şi a Sărbătorilor de Iarnă, prin monitorizarea stării drumurilor și colaborarea cu administratorii drumurilor, în vederea intervenției urgente pe sectoarele de drum afectate de ninsori, gheață, polei, blocaje, etc.”

comments

comments