full screen background image

Tudorel Toader, noi explicații despre recursul compensatoriu, care va scoate din închisori mii de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a postat pe Facebook, luni seară, declaraţii ale fostului ministru Raluca Prună despre un proiect privind cele trei zile de libertate care ar putea fi acordate condamnaţilor pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare.
170223_COTROCENI_MINISTRI_NOI_JUST_tudorel toader_32_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

„A se vedea – în noiembrie 2016”, a scris Tudorel Toader, luni seară, pe Facebook.

El a postat un articol cu declaraţii făcute de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună în 7 noiembrie 2016, când aceasta explica necesitatea unui proiect privind acordarea a trei zile de libertate condamnaţilor pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare, precizând că din 2012 România trebuia să adopte măsuri şi că speră ca societatea să fie mai tolerantă.

De altfel, fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună a comentat, pe Facebook, în urmă cu câteva zile, anunţul ministrului Tudorel Toader legat de acest proiect spunând că „acest recurs compensator cu care se împăunează azi domnul ministru e un rezultat tehnocrat, pe care trebuie numai să îl aplice”.

„Domnul ministru ne spune că, dacă tot a terminat cu legile justiţiei, îşi pune acum priceperea în slujba rezolvării problemelor din penitenciare. Aici nu a mai faultat proiectul adoptat tot anul trecut, de guvernul Cioloş. Căci acest recurs compensator cu care se împăuneaza azi domnul ministru e un rezultat tehnocrat, pe care trebuie numai să îl aplice. Să vă fie cu folos, domnule Toader. E un proiect puţin macelarit, dar ideea a rămas – recurs compensatoriu în zile libere, nu în bani. Eu încă mai sper să văd un proiect legislativ, ceva scris, orice, promovat sub mandatul dlui Toader. Am răbdare, sunt numai vreo 7 luni de mandat, mai aveţi timp domnule ministru”, a scris Raluca Prună, în 18 octombrie, când Tudorel Toader a anunţat că a finalizat proiectul de lege de modificare a legilor justiţiei şi că va deveni prioritară foia de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor hotărârii CEDO referitoare la condiţiile din penitenciare.

Ministrul Tudorel Toader a scris şi duminică seară, pe Facebook, că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost trimis de Guvern Parlamentului înainte ca el să preia portofoliul Justiţiei, că studiul de impact se face în procedura de legiferare şi că CCR a respins criticile de neconstituţionalitate la adresa proiectului.

În postarea intitulată „Simple precizări privind recursul compensatoriu”, Toader începe prin a spune că la data de 17 noiembrie 2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiţiei a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

El punctează apoi că la data de 29 noimbrie 2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţiile menţionate în anexa ataşată fişei proiectului de la Senat.

„La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător”, menţiona ministrul.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare joi şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

În prima zi de la intrarea în vigoare a acestei legi au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, iar în perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova – 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă – 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor. Ministrul Tudorel Toader a spus că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că „impactul va fi atât de mare”.

comments

comments