full screen background image

Liderii SANITAS au început discuțiile la Guvern

Liderii Federației SANITAS au intrat joi, în jurul orei 13:30, la discuții cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului, în contextul problemelor cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România.

Potrivit președintelui Federației Sanitas, Viorel Hușanu, în Piața Victoriei protestează în jur de 10.000 de oameni, circa 2.000 fiind angajați ai sistemului sanitar din București, iar 8.000 au venit cu autocarele din toată țara.

Sindicaliștii s-au adunat joi dimineața în Piața George Enescu, după care au mers în marș către Piața Victoriei, unde protestează și la această oră nemulțumiți de forma actuală a Legii — cadru nr. 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar despre care afirmă că generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială.

Sindicaliștii fluieră din vuvuzele, scandează “Hoții” și flutură pancarte cu următoarele mesaje: “Alina dublează, Olguța triplează”, “Drepturi pentru TESA”, “Medicii nu vor muncii 48 de ore neplătiți!!!”, “Voi ne dați afară, medicii din țară!”, “Dacă tot nu dați, măcar nu ne luați!”.
Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Programul de proteste al Federației SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.

comments

comments