full screen background image

Senatorul PSD, Ioan Stan, şeful delegaţiei române la Adunarea Uniunii Interparlamentare din Rusia

O delegație parlamentară română, condusă de senatorul PSD Ioan Stan, președintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) a participat la cea de a de-a 137-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și reuniunile asociate, desfășurată la Sankt Petersburg, între 14 și 18 octombrie.

La eveniment au fost prezenți 2000 de participanți – parlamentari din peste 150 de țări (dintre care 86 de președinți de parlamente), experți internaționali, reprezentanți ai ONU și ai altor organizații internaționale, membri ai unor adunări parlamentare internaționale s.a.

Pe agenda sesiunii au fost incluse teme de actualitate precum: pluralismul cultural și contribuția lui la edificarea păcii, dezvoltarea durabilă, cu accent pe gestionarea resurselor energetice; interzicerea armelor nucleare; rolul științei în asigurarea unui standard înalt de sănătate; lupta împotriva HIV/SIDA. O altă temă de interes, inclusă pe agendă ca punct de urgență, s-a referit la situația minorității Rohingya, supusă persecuției și atacurilor violente și pentru care trebuie găsite soluții astfel încât să se poată întoarce în condiții de siguranță în țara de origine, Myanmar.

În cadrul sesiunii, a fost marcată, printr-o rezoluție, împlinirea a 20 de ani de la adoptarea, de către UIP, a Declarației Universale privind Democrația, document de referință care aduce în prim plan rolul central care revine parlamentului în orice societate democratică.

Membrii delegației parlamentare române au făcut prezentări și au susținut intervenții atât în plenul Adunării, cât și în comisiile de specialitate. Cu ocazia reuniunii Consiliului Director al UIP, delegația a prezentat rezultatele Conferinței regionale a UIP privind combaterea violenței împotriva femeilor, organizată la București, în perioada 12-14 iunie a.c., precum și cele mai recente măsuri și inițiative în domeniu, adoptate de forul legislativ român.

În ultima zi a sesiunii, participanții au ales un nou președinte al Uniunii Interparlamentare, în persoana dnei Gabriela Cuevas Baron, membră a Senatului mexican.

***

Deputatul PSD Alexandru Rădulescu a participat la o sesiune a Uniunii Municipalităților din Anatolia Centrală, desfășurată în orașul turc Manavgat, în perioada 12-16 octombrie a.c.

La această întâlnire, la care au fost prezenți peste 300 de reprezentanți ai municipalităților membre, s-au dezbătut noutățile legislative și modul concret de aplicare al acestora în demersurile administrative.

Cu această ocazie, parlamentarul român a făcut o prezentare comparativă a prevederilor legislative românești în domeniu. În cea de-a doua zi, la solicitarea unor reprezentanți ai domeniului economic, deputatul Alexandru Rădulescu a prezentat oportunitățile de investiții oferite de județul Suceava. În discuțiile avute cu oameni de afaceri turci locali, a fost exprimat interesul gazdelor pentru investiții în domeniul turismului, zootehniei, industriei alimentare și textile, ramuri specifice județului.

***

În perioada 12-13 octombrie,. senatorul PSD Virginel Iordache a făcut parte din delegația parlamentară română a care a efectuat o vizită de lucru la Kiev, unde au avut loc discuții cu autoritățile ucrainene în vederea menținerii învățământului în limba română în zonele cu minoritate română din Ucraina. Cu această ocazie, senatorul PSD a primit asigurări că actuala legislație ar putea fi modificată în condițiile unui aviz negativ din partea Comisiei de la Veneția. De asemenea, autoritățile române au primit asigurări că va fi adoptată o altă lege, subsecventă legii educației existentă în acest moment, intitulată Legea învățământului preuniversitar, în care se va stipula clar că învățământul se va realiza și în limbile oficiale ale Uniunii Europene. În acest context, există argumente pentru ca situația să fie reglementată cât mai curând iar minoritatea română din Ucraina să-ți păstreze drepturile câștigate.

În continuarea acestei vizite, vineri, 13 octombrie, senatorul Virginel Iordache împreună cu membrii delegații parlamentare sus menționate s-au întâlnit, la Parlamentul României, cu ministrul de externe al Ucrainei, dl Pavel Klimkin, care a dat asigurări că președintele Ucrainei va ține cont de realitățile existente în acest moment și de recomandarea și avizul Comisiei de la Veneția. Părțile au convenit organizarea la Cernăuți a unei întâlniri bilaterale la care să participe membrii Delegaţiei Parlamentului României pentru iniţierea dialogului cu instituţiile din Ucraina în vederea asigurării protecţiei drepturilor cetăţenilor aparţinând comunităţii româneşti – autohtone – din Ucraina, miniștrii educației din cele două țări, ministrul de externe din Ucraina, ambasadorul Ucrainei în România și reprezentanți ai comunității românești din această regiune.

comments

comments