full screen background image

Simpozion internaţional la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei

Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava organizează un eveniment de multiplicare în cadrul Proiectului Erasmus+, KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices Strategic Partnerships for adult education, 2016-1-RO01-KA204-024504 – BUILDING BRIDGES: PROMOTING SOCIAL INCLUSION AND WELLBEING FOR PARENTS OF CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS – PSI_WELL.

Manifestarea va avea loc vineri, 20 octombrie 2017, începând ora 9.00, în sala de conferințe a Muzeului de Istorie a Bucovinei.

Proiectul de parteneriat strategic în domeniul educaţiei adulţilor se dezvoltă în cooperare cu alte cinci universităţi europene: Universitatea Lleida – Spania, Institutul Politehnic Braganca – Portugalia, Universitatea Zagreb – Croaţia, Universitatea Klaipeda – Lituania, Universitatea Bogazici, Istanbul – Turcia.

Evenimentul va lua forma unui simpozion cu titlul SOCIAL INCLUSION, STRESS AND WELLBEING OF FAMILIES WITH DISABLED CHILDREN IN EUROPE și va include prezentări și dezbateri privind problematica educației și consilierii părinților copiilor cu nevoi speciale, precum și rezultatele unui studiu transnațional comparativ privind stresul și starea de bine în familiile copiilor cu dizabilități. Proiectul îşi propune promovarea incluziunii sociale, a echităţii și stării de bine pentru familiile aflate în risc, printr-un program de intervenţie pentru părinţii copiilor cu nevoi speciale.

În cadrul simpozionului vor fi prezentate rezultatele intelectuale ale proiectului, constând într-o cercetare transnațională care demonstrează rolul moderator al competenței sociale și emoționale pentru facilitarea stării de bine în rândul părinților care se confruntă cu problematica educării și creșterii unui copil cu nevoi speciale, fundamentând astfel viitoarele intervenții ale proiectului (elaborarea unui manual pentru părinți și dezvoltarea unui kit educațional pentru trainingul părinților). Studiul aduce în atenție situația specifică a familiilor copiilor cu nevoi speciale din țările partenere în proiect, precum și o sinteză a principalelor politici de incluziune existente în acest moment in Uniunea Europeană. Participanții vor avea ocazia să se implice activ, prin împărtășirea de experiențe în cadrul celor două ateliere organizate în partea a doua a evenimentului, care vor dezvolta teme privind incluziunea socială si starea de bine pentru familiile copiilor cu nevoi speciale.

Participanții sunt cadre didactice din instituțiile de învățământ special din județele Suceava, Neamţ, Botoșani, precum și reprezentanți ai instituțiilor comunității locale, reprezentanți ai sectorului ONG, cadre didactice din școli și licee interesate de problematica incluziunii și echității sociale. De asemenea, la simpozion vor participa cadre didactice din universități din Republica Moldova şi Ucraina, astfel ca ideile și produsele proiectului să fie diseminate și către specialiștii din aceste spații educaționale.

Simpozionul, prin participarea diversă, își propune să contribuie la dezvoltarea comunităţii sensibile faţă de nevoile familiilor aflate în risc.

Coordonatorul proiectului este conf.univ.dr. Aurora-Adina COLOMEISCHI.

comments

comments