full screen background image

Pachetul de legi pe Justiție, discutat în coaliția de guvernare

Pachetul de legi pe Justiție a fost una dintre temele discutate luni în coaliția de guvernare, a declarat luni liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care nu exclude și procedura asumării răspunderii pe marginea acestuia.

“Am discutat (în coaliție — n.r.). S-a creat și o oarecare confuzie cum să n-ar exista o propunere legislativă în acest sens. Ar fi stupid, pentru că pe propunerea legislativă s-a pronunțat CSM-ul, s-au propus o serie întreagă de amendamente din perspectiva unor asociații ale magistraților, ale judecătorilor din România. Este nefiresc să spui că nu există. Nu există un proiect în forma finală pe baza observațiilor, propunerilor, amendamentelor făcute. Pe de altă parte, nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu chiar să fie adoptat în această sesiune și de Senat și de Cameră. (…) Senatul e decizional”, a precizat Șerban Nicolae, la Parlament.

El a menționat că se vor discuta, între altele, și acele propuneri care pun în aplicare directive europene care sunt ceva mai ușor de determinat și au un caracter oarecum imperativ.

“În primul rând, se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, de acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-aș vrea să le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii încătușați, de a da în detaliu acuzațiile ca și cum ar fi certitudini în privința unor fapte săvârșite și așa mai departe. În sfârșit, s-a lămurit toată lumea că în România este un mecanism destul de neeuropean și contraproductiv să tot prezinți oameni în cătușe, oameni acuzați de diverse fapte ca și cum ar fi certitudine săvârșirea lor și că trebuie să intrăm în rândul lumii, ca toată lumea”, a detaliat liderul senatorilor PSD.

AGERPRES

comments

comments