full screen background image

Iași: Peste 19.000 de pelerini s-au închinat la racla Sf. Parascheva, de la începutul pelerinajului

Peste 19.000 de pelerini s-au închinat, în ultimele 27 de ore, la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă marți dimineața într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Alte câteva sute de persoane venite din toată țara sau din străinătate formează, miercuri dimineața, un rând de câteva zeci de metri în fața raclei cu moaștele Sfintei.

Racla a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei marți dimineața, la ora 06,30, de un sobor de preoți conduși de arhiepiscopul vicar Calinic Botoșăneanu.

Tot spre închinarea pelerinilor, anul acesta au fost aduse la Iași moaștele Întâi Mari Mucenițe Tecla, de la mănăstirea Neamț.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. La moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cele ale sfinților aduși în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocși, cât și catolici din țară și străinătate.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

AGERPRE

comments

comments