full screen background image

Exemple de bună practică în educație a agenților economici din Suceava

Cel mai greu este să începi un articol, să-l faci să fie documentat, să fie citit și util…

Dar mi-am dorit acest lucru, din două motive: să ne cunoaștem mai bine și să le mulțumesc celor care ne-au acordat încrederea de-a lungul timpului și chiar s-au implicat și se implică în educație.

Un lucru este clar: articolul are legătură cu “credința” mea, cea de promovare prin acțiune. Prin urmare, nu voi vorbi nici din perspectiva unui ziarist, nici a unui specialist în educație.

Pentru o părere “din interiorul sistemului”, despre educație în zi de sărbătoare, am apelat la colega noastră, profesor Adriana Nichitean.

“5 octombrie este zi de sărbătoare în peste 200 de țări, pentru PROFESORI (World Teacher’s Day). Așa a stabilit UNESCO, în anul 2004. Și nu pentru a li se aduce omagii sau flori sau plocoane profesorilor. Ci pentru a se atrage atenția că, la nivel global, e în scădere numărul profesorilor bine pregătiți și care au la dispoziție ceea ce le este necesar pentru o educație de calitate.

Ziua PROFESORULUI, deci, la nivel mondial, și nu a EDUCAȚIEI, cum e numită la noi, deși România e și ea membră UNESCO… Dar să nu ne încurcăm în termeni, pentru că a fi profesor, ar trebui să fie sinonim cu a viețui pentru educație.

Doar că nu numai profesorii există educând și lăsându-se educați. Cu toții, profesori, copii, părinți sau adulți lipsiți de copii, existăm educând și lăsându-ne educați. În bancă, în cancelarii, la volanul mașinii, în fața unui computer, în fotolii ministeriale sau corporatise. Toți suntem produsul sau mijlocitorii educației, indiferent de formă. Și-atunci e sărbătoare pentru toți, astăzi, pe 5 octombrie, de Ziua Internațională a Educației!

Cu toții, astăzi, ar trebui să ne uităm spre educație așa cum ne uităm spre o persoană ce merge alături de noi sau ne urmărește din umbră, zi de zi. Să ne uităm la ea gândind că e ziua în care se aniversează. Și să ne întrebăm, mai mult decât în alte zile, cum o mai duce, ce îi lipsește sau ce îi prisosește. Ce i-am putea oferi să o facem să simtă că ne pasă de ea în fiecare zi, dar mai mult astăzi (e zicere aici despre fapte, nu vorbe)… tocmai pentru că se aniversează.

Chiar așa! Tu, mai mic sau mai mare, cu dorință de mai mult și mai bine, ți-ai pus întrebarea ce-i lipsește ei, educației românești sau… ce-i prisosește? Te-ai întrebat ce ai putea face tu pentru ea? Chiar dacă pare pentru ALȚII o picătură în ocean ceea ce ai putea face tu pentru educație… important este ce ar putea să însemne pentru TINE acel “făcut” în dreptul educației.”

Sunt convinsă ca sunt mult mai multe acțiuni educative și îi felicit pe toți cei care găsesc resurse să se implice în acest segment atât de important, prezent sub atâtea forme. Articolul de astăzi vorbește despre o parte dintre voi, despre cei care s-au alăturat proiectelor noastre .

Şi nu pot începe decât cu proiecte de suflet, în care Radio Viva Fm şi partenerii noștri au continuat, și în acest an, campania “Un nou an, un nou ghiozdan”.

Campania a premiat 10 elevi din județul Suceava, în prima săptămână de școală, pentru ca aceștia să înceapă programul de studiu cu zâmbetul pe buze. În perioada 11-15 septembrie, în emisiunile “Dimineți Animate” și “Viva Cafe”, zilnic au fost extrași, prin tragere la sorți, câte doi câștigători. Activitatea de premiere a școlarilor s-a dorit o fidelizare a ascultătorilor și un îndemn pentru toți care doresc să fie alături de campaniile locale Viva Fm, destul de numeroase pe parcursul unui an de zile. Partenerii locali care ne-au sprijinit au fost C.A.R. Învățământ Fălticeni, librăriile Lidana și Recrex România.

Şi pentru că CAR Învățământ Fălticeni, împrumuturi pentru salariați și pensionari în intreg județul Suceava, ne-a fost alături în foarte multe proiecte locale, trebuie să știți că a demarat proiectul “Burse pentru cei mici”, implicându-se și de această dată în comunitatea din care face parte, de data aceasta fidelizând copiii sau nepoții (din partea bunicilor) membrilor CAR cu peste 12 luni vechime. Se vor acorda burse însumând total 90.000 de lei, pentru 100 elevi. Fiecare elev va primi câte 100 de lei/lună, timp de 9 luni, începând cu luna octombrie 2017.

Acordarea acestor burse de studiu pentru copiii sau nepoții membrilor face parte dintr-un proiect mai mare inițiat în acest an de către CAR Învățământ Fălticeni, sub numele de “Susținem Comunitatea Locală”.

Mai multe informații actualizate găsiți pe www.car-invătămant.ro

Mergem mai departe, la Rădăuți, municipiul cu cei mai mulți elevi care au beneficiat de ore de educație juridică din România. Proiectul “Educație Juridică pentru Liceeni” al Fundației Egger a însemnat 153 de ore de educație juridică susținute de peste 50 de voluntari, la 4 licee, pentru 4.111 elevi. Elevii au aflat lucruri elementare despre drepturile și responsabilitățile lor, despre funcționarea instituțiilor publice, dar și despre instrumentele juridice pe care ei le au la dispoziție ca simpli cetățeni, atunci când doresc rezolvarea unei probleme sau prevenirea ei. Coordonatorii și voluntarii și-au dorit ca acest proiect să aducă un plus de informație de care tinerii au nevoie.

Ne intoarcem la Suceava, la Clubul Rotary Suceava Bucovina, care, după frumoasele “Simfonii de toamnă”, a organizat sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11.00, “Promenada Inimilor”, un frumos program internaţional de încurajare a persoanelor de toate vârstele să facă mişcare.

“Programul Rotary Inima Mea – “Promenada Inimilor”, dedicat Zilei Mondiale a Inimii, iniţiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat cu succes în peste 10 ţări europene, este un concept simplu şi inovator, promovat de Fundaţia Română a Inimii, Forumul Naţional de Prevenţie, Societatea Română de Cardiologie şi Clubul Rotary, cu scopul de a încuraja publicul să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea.”, au transmis organizatorii manifestării.

Şi echipa Dorna Medical a susţinut iniţiativa Clubului Rotary Suceava Bucovina prin verificarea gratuită a tensiunii arteriale, precum şi prin multe sfaturi despre menţinerea unei inimi sănătoase.

Ajungem și la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava unde vineri, 29 septembrie, pasionaţii de ştiinţă au organizat workshop-uri cu experimente. Acolo au fost programate activităţi şi experimente din astronomie şi astrofizică, bio – ecologie, robotică, radioamatorism, speologie, fizică, chimie, energii regenerabile și informatică. De asemenea, au fost organizate ateliere de reciclare creativă, filme, fotografie, programe artistice, șah, scrabble urias și jocuri de laser. Proiectul s-a adresat minţilor curioase şi tinerilor care se doresc sa înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Un alt agent economic care organizează multe evenimente locale este Shopping City Suceava, unde a avut loc de curând Târgul de activităţti extraşcolare, eveniment dedicat părinţilor şi copiilor de toate vârstele interesaţi să descopere cele mai atractive şi benefice oportunităţi de dezvoltare personală şi petrecere a timpului liber. Aici i-am reintalnit pe cei de la Kids And Teens Learning Centre, centru pentru invățarea limbii engleze, pe cei de la Bucovina dance Studio, dar şi de la alte cluburi sportive, cluburi de dans, centre de limbi străine, cluburi de baschet, de fotbal, de arte marţiale, de şah, afterschool sau centre educaţionale, public speaking, consiliere parentală şi psihoterapeutică.

Pe cei de la Recrex asigurări îi las să povestească singuri:
“De-a lungul timpului, Recrex a sprijit atât educația formală, cât și cea nonformală, deoarece am învățat că oamenii ar trebui să fie cea mai importantă resursă a unii companii. Sprijinim anual educația din Suceava prin donațiile pe care le facem atât către școli, cât și către copiii nevoiași care au nevoie de cele necesare pentru a începe cu bine un nou an școlar.

Cursurile și seminariile noastre de formare au fost organizate pe diverse teme, plecând de la chestiuni tehnice sau aspecte ce țin de perfecționareala locul de muncă și până la dezvoltarea individuală. Pe 23 Noiembrie 2016 ne-am deschis porțile și am organizat la Suceava primul seminar Recrex deschis publicului pe tema „Antreprenoriat și Inteligență Emoțională în Business”. Participarea la seminar a fost gratuită, acesta fiind susținut de către Prof. asoc. dr. psiholog Ion DUVAC și de către fondatorul BULROM Global Group, Veselin Ivanov ATANASOV, împreună cu câțiva invitați surpriză. Evenimentul s-a bucurat de un real succes iar pe viitor ne dorim să mai organizăm astfel de evenimente educative pentru suceveni și nu numai.”

Şi dacă tot vorbim de cursuri, Corporate Business Events organizează, pe data de 10 noiembrie, în municipiul Suceava, Cina de Afaceri “Antreprenoriat  Performanță  Dezvoltare”. Acest eveniment este dedicat antreprenorilor, oamenilor de afaceri și managerilor, oferind oportunitatea de a interacționa și întâlni 50 de oameni de afaceri, antreprenori si manageri din județul Suceava, interesați de dezvoltarea mediului de afaceri local.
Programul serii este structurat astfel încât să puteți profita de cele 3 ore cât mai avantajos. Meniul atent ales, degustarea de vinuri şi muzica vor crea o atmosferă relaxantă și îmbietoare la relaționare.
Participanții vor avea prilejul de a interacționa și participa la dezbaterea “Antreprenoriat  Performanță  Dezvoltare”, susținută de invitații speciali Marius Ghenea și Dragoș Anastasiu.

Tot din sfera educației face parte și să dăruiești și voi încheia incursiunea mea de astăzi cu campania umanitară pentru Centrul de Plasament de Tip Familial “Colţ Alb”, care are drept obiectiv furnizarea şi asigurarea accesului copiilor şi tinerilor pe o perioadă nedeterminată la găzduire, îngrijire, educaţie şi pregătire, în vederea reintegrării şi integrării familiale şi socio-profesionale.
Radio Viva Fm împreună cu Carrefour Suceava, Lidana Suceava, CAR Învăţământ Fălticeni şi Recrex România au dăruit acestor copii “un zambet” la începutul anului școlar. Dacă vreți să contribuiți la bucuria unui copil din cei 15, oferi-ţi-le și dvs o șansă!

Închei cu o intrebare pentru noi toți: “Tu ce ai făcut pentru educația ta și a celor din jurul tău?” Cu siguranță putem face mai mult, împreună, în comunitate, cu exemple și sprijin. reciproc.

Sper că v-am convins că noi ne vom implica. Aștept veștile voastre pe adresa loredana@vivafm.ro .

Şi, desigur, urez “La mulți ani” adevăraților specialiști in educație, tuturor dascălilor, care ați contribuit și contribuiți la educația noastră!

Mulțumesc pentru sprijin în realizarea acestor demersuri de conștientizare a importanței educației sub toate formele acesteia, formală și informală, partenerilor noştri, Dorna Medical şi Auto Schunn, centru autorizat Mercedes, tuturor partenerilor care îmi împărtășesc zi de zi din strategiile lor și, nu în ultimul rând, întregii echipe Viva Fm, fără de care nu am putea pune în aplicare “strategii de marketing”. De data aceasta, legate de educație!

Loredana Viziteu

Director vânzări marketing

comments

comments