full screen background image

Activităţi de prevenire şi informare a studenţilor, la debutul anului universitar

În contextul începerii anului universitar 2017/2018 conducerea IPJ Suceava a solicitat luarea unor măsuri suplimentare specifice care să conducă la îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă a campusului universitar din municipiul Suceava.

În acest sens, s-a dispus ca poliţiştii Biroului Universitar să acţioneze zilnic în aria centrului şi în zona adiacentă, unitatea de învăţământ fiind inclusă şi în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiştilor de ordine publică. De asemenea, poliţiştii judiciarişti vor acţiona în zona campusului pentru prevenirea faptelor antisociale cu violenţă şi pentru identificarea celor care consumă alcool sau substanţe halucinogene. Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, zilnic, în zona universităţii în vederea prevenirii evenimentelor rutiere.

De asemenea, s-a solicitat identificarea şi controlarea tuturor unităţilor economice din zona adiacentă universităţii cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

În perioada 02 – 04 octombrie 2017, în contextul derulării campaniei ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Universitar din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au desfăşurat activităţi de informare şi responsabilizare a studenţilor în vederea reducerii riscului de victimizare în legătură cu infracţiunile de furt din camerele de cămin, furturi din genţi şi buzunare, tâlhărie şi înşelăciuni judiciare.

Poliţiştii au fost în locaţiile de cazare şi au purtat discuţii cu studenţii, fiind distribuite şi materiale preventive cu recomandări, tinerii fiind instruiţi cu privire la măsurile de asigurare a bunurilor personale în camerele de cămin.

De asemenea, personalul de pază al căminelor a fost instruit cu privire la măsurile ce trebuie dispuse pentru siguranţa fizică şi patrimonială a studenţilor.

Totodată, a fost realizat un stand de informare unde au fost postate materiale de informare.

Pentru prevenirea evenimentelor negative şi evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracţional, poliţiştii vor organiza pentru studenți diferite activităţi preventiv-educative.

RECOMANDĂRI PENTRU STUDENŢI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR ŞI TÂLHĂRIILOR:

În cămin:
• Încuiaţi uşa camerei atunci când dormiţi;
• Când plecaţi, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, asiguraţi uşa camerei;
• Închideţi şi asiguraţi geamurile când sunteţi plecaţi, mai ales la parter sau etajele inferioare;
• Nu lăsaţi persoane străine nesupravegheate în cameră;
• Nu lăsaţi bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în faţa căminului;

Pe stradă:
• Nu lăsaţi deschise geamurile, portierele ori portbagajul autoturismului şi nu lăsaţi bunuri de valoare (borsete, genţi, telefoane mobile) la vedere;
• Nu afişaţi ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare;
Pentru a evita implicarea în săvârşirea unor fapte care contravin legii este bine să:
• Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
• Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.

comments

comments