full screen background image

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii – ziua a doua, Prevenirea Victimizării Minorilor

În a doua zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, poliţiştii au abordat domeniul prevenirii victimizării minorilor, fiind identificate riscurile şi vulnerabilităţile ce pot genera situaţii victimale pentru copii. Pericolele internetului şi ale lumii virtuale, consumul de alcool, abandonul şi absenteismul şcolar, plecările voluntare de la domiciliu, au fost câteva dintre temele de discuţie dintre poliţişti şi cei peste 2500 de elevi din mediul preşcolar, primar şi gimnazial care au beneficiat de sfaturi şi recomandări preventive şi au fost implicaţi în activităţi interactive.

Peste 500 de copii din clasele 0 şi ciclul primar au primit din partea poliţiştilor cărţi pentru dezvoltarea abilităţilor personale dar şi pentru dobândirea unor cunoştinţe minime privind prevenirea sitauţiilor de risc victimal.

Cărţile, realizate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în parteneriat cu Romania Children Humanitarian Fondation, prezintă, în condiţii grafice deosebite, adaptate vârstei grupului ţintă recomandări şi sfaturi prevetive, oferind, totodată alternative educaţionale.

Materialele oferite de poliţişti au stârnit interesul copiilor şi cadrelor didactice, stimuland totodată adoptarea unui comportament preventiv.

O activitate deosebită s-a derulat la Şcoala Generală din comuna Păltinoasa, poliţiştii organizând concursuri cu tematică preventivă, o atenţie deosebită fiind acordată modului de traversare a drumului publică pe traseul către şcoală şi domiciliu.

De asemenea, având în vedere comunitatea multiculturală din zonă a fost abordat subiectul incluziunii sociale cu promovarea unor principii nondiscriminatorii.

Pentru răspunsurile corecte oferite poliţiştilor, copiii au primit cărţi şi rechizite.

Poliţiştii reamintesc copiilor şi părinţilor să manifeste responsabilitate maximă cu privire la respectarea regulilor privind siguranţa rutieră a celor mici:

Traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRA “), prin dreptul indicatoarelor “Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare numai la culoarea verde a acestora;

Inainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă că in acel moment nu se apropie nici un autovehicul.

Traversarea nu se face in fugă, ci în pas vioi si perpendicular pe axul drumului;

Pe drumurile publice situate înafara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circula numai pe partea stanga si cat mai aproape de margine;

Dupa coborarea din mijloacele de transport public nu traversati strada prin fata ori prin spatele acestora;traversarea se face numai dupa plecarea lor din statie, dar si atunci numai prin locurile rezervate trecerii;

Nu va deplasati cu rolele pe partea carosabila a drumurilor publice !

ATENŢIE PĂRINŢI !

Nu lasati copiii nesupravegheati in timpul folosirii locurilor de joaca, arterelor rutiere sau mijloacelor de transport in comun;
Cele mai sigure locuri de joaca sunt cele pe unde nu circula masini, respective terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a scolii si a gradinitei;
In toate imprejurarile, stimati parinti, respectati regulile de circulatie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici !

ATENŢIE BICICLIŞTI !

Conducerea bicicletelor pe drumurile publice este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani si cu respectarea prevederilor legale !
Pentru a nu fi victimele accidentelor de circulatie , va rugam dragi copii, sa tineti seama de regulile de circulatie !
Echipaţi bicicletele cu elemente reflectorizante !

comments

comments