full screen background image

Măsuri suplimentare pentru creşterea gradului de siguranţă în comuna Şcheia

Siguranţa stradală este o prioritate pentru poliţiştii suceveni. Din analizele efectuate a rezultat şi faptul că una dintre cele mai mari îngrijorări ale comunităţii este legată de siguranţa în spaţiul public.

Având în vedere aceste considerente, dar şi faptul că pe raza comunei Şcheia s-au comis în ultima perioadă mai multe infracţiuni de furt din auto şi din locuinţe şi anexe, poliţiştii au iniţiat un demers de securizare a acestei zone prin sporirea numărului de poliţişti care acţionează zilnic şi intensificarea acţiunilor de prevenire şi combatere a criminalităţii.

Astfel, pentru 30 de zile, în perioada 28 august – 26 septembrie 2017, au fost relocate forţe suplimentare de poliţie, fiind analizate strict elementele de vulnerabilitate şi fiind sporite acţiunile de patrulare pe itinerarii multiple, pentru asigurarea unei vizibilităţi sporite a poliţiştilor în vederea descurajarea actelor de natură infracţională.

Din dispoziţia şefului inspectoratului a fost constituită zona specială de siguranţă publică la nivelul comunei Şcheia. Pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti specifice pe toate liniile de muncă (ordine şi siguranţă publică, investigaţii criminale, siguranţă rutieră, arme explozivi şi substanţe periculoase, sisteme de pază) fiind angrenaţi zilnic pe lângă poliţiştii Poliţiei Comunale Şcheia alţi peste 20 de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, Serviciului Rutier, Serviciului Ordine Publică, Serviciului Arme Exploziv, Substanţe Periculoase, Serviciului de Investigaţii Criminale dar şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale IPJ Suceava.

Acţiunile zilnice desfăşurate au avut ca scop asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pentru locuitorii comunei, fiind vizate prevenirea tâlhăriilor stradale, a furturilor din auto, a furturilor din locuinţe, furturilor din genţi şi buzunare, prevenirea faptelor de violenţă stradală şi a altor acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Au fost stabilite itinerarii de patrulare pentru acoperirea eficientă a tuturor zonelor, în funcţie de situaţia operativă înregistrată şi evoluţia acesteia fiind adaptat modul de organizare a dispozitivului de ordine şi siguranţă publică în funcţie şi de forţele participante ori problematica vizată.

Au fost organizate acţiuni sporite de control, dar şi o razie, respectiv, acţiuni punctuale pentru prevenirea şi combaterea cerşetoriei, ştiut fiind faptul că mulţi dintre minorii de pe raza comunei apelează la mila cetăţenilor în zonele periferice ale comunei dar şi în zona centrelor comerciale din proximitate.

Urmare a prezenţei sporite în teren şi a acţiunilor desfăşurate în perioada 28.08 – 26.09.2017 nu a fost sesizată nici o infracţiune stradală.

În mod concret, pentru creşterea gradului de siguranţă în zonă şi eficientizarea actului poliţienesc, a fost suplimentat dispozitivul de ordine și siguranță publică existent la nivelul Poliției Comunale Șcheia, acționând zilnic, în medie câte 15 polițiști în dispozitivele de ordine și siguranță publică și poliţie rutieră, acestora adăugânduli-se luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale.

Au fost delegaţi 2 polițiști din cadrul a două Secţii de poliţie pentru o perioadă de 30 de zile la Poliţia Comunală Șcheia în vederea efectuării serviciului de patrulare și intervenție la evenimente, astfel ca 2 dintre polițiștiii din cadrul structurii să efectueze serviciul în intervalul orar 08:00-16:00 în vederea eficientizării activității pe linie de cercetare penală;

În data 31.08.2017 la nivelul Poliției Municipiului Suceava a fost organizată o razie, în cadrul căreia s-a urmărit asigurarea ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţeanului, combaterea faptelor cu violenţă, a furturilor, actelor de comerţ neautorizat, cerşetorie, vagabondaj, a prevenirii și combaterii infracțiunilor stradale și faptelor penale şi contravenţionale la regimul rutier şi pentru generarea unui sentiment de siguranţă participanţilor la traficul rutier, acționându-se pe raza Comunei Șcheia, unde au fost implicaţi 31 de poliţişti, fiind aplicate 121 sancțiuni contravenționale, în valoare de 45945 lei, verificate un număr de 143 auto, legitimate 192 persoane și constatate 2 infracțiuni în flagrant;

În data de 14.09.2017, în intervalul 09:00-15:00, în baza planului de acțiune al Poliției Municipiului Suceava s-a organizat și executat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii actelor de comerț ilicit și activităților de comercializare a produselor de tutun și alcool fără autorizație, pe raza de competență a Poliției Comunale Șcheia și Secției 9 Poliție Rurală Moara, la care au participat 14 polițiști din cadrul Poliției municipiului Suceava – Biroul pentru Centrul Universitar, Poliția Comunală Șcheia, SPR9 Moara și SPR2 Ipotești.

În cadrul activităților desfășurate de dispozitivele care au acționat zilnic au fost obținute următoarele rezultate:

– Sancţiuni aplicate = 367 în valoare de 137.562 lei;
– Autoturisme verificate = 747;
– Persoane legitimate = 918;
– Permise reţinute /Certificate reţinute = 5/6
– Plăcuţe de înmatriculare ridicate = 2;
– Testări etilotest = 70;
– Verificări paznici/alte localuri de alimentație publică = 33/47
– Bunuri confiscate în valoare de 354 lei
– Dosare penale soluţionate sub coordonarea unităţii de parchet competente = 38

De menționat este faptul că, în cauza privind distrugerile provocate de persoane necunoscute la autospeciala din dotarea PC Șcheia și asupra unor autoturisme aparținând polițiștilor din cadrul structurii, în urma probatoriului administrat, prin ordonanţele procurorului de caz din data de 25.09.2017, s-a dispus efectuarea în continuare a cercetărilor față de suspectul S.M. pentru săvârșirea unei infracțiuni de ultraj prev. și ped. de art. 257 alin.2,4 din C.p. și trei infracțiuni de distrugere prev. de art. 253 alin.1 din C.p. cu reținerea art.113 alin.2 C.p. și art.38 alin.1 C.p. precum și față de suspectul B.C. pentru săvârșirea unei infracțiuni de ultraj prev. și ped. de art. 257 alin.2,4 din C.p. și trei infracțiuni de distrugere prev. de art. 253 alin.1 din C.p. cu reținerea art.113 alin.3 C.p. și art.38 alin.1 C.p, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus reținerea celor doi suspecți pe o durată de 24 ore, ulterior dispunându-se măsura controlului judiciar.

În acest context, dar şi pentru menţinerea ritmicităţii activităţii de cercetare penală în cauzele aflate în lucru sub supravegherea unităţii de parchet competente, prin Dispoziţia şefului IPJ Suceava din data de 26.09.2017 s-a dispus menţinerea pentru încă 30 de zile a zonei speciale de siguranţă publică, măsurile suplimentare urmând a fi desfăşurate pentru creşterea gradului de siguranţă în comunitate.

O atenţie specială va fi acordată în această perioadă punerii în legalitate a agenţilor economici şi a celorlalte entităţi prin prisma respectării Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor. De altfel, şi în primele 30 de zile au fost controlate 16 societăţi comerciale fiind aplicate 12 sancţiuni în valoare de 17.000 lei, fiind identificate deficienţe la 75% dintre societăţile verificate.

Totodată, va fi acordată o atenţie sporită instruirii şi responsabilizării agenţilor de pază din cadrul firmelor de specialitate dar şi a administratorilor de unităţi economice pentru realizarea unor planuri de pază care să corespundă riscurilor şi vulnerabilităţilor reale şi să poată fi dispuse măsuri eficiente de prevenire.

De asemenea, vor fi continuate activităţile pentru prevenirea şi descurajarea faptelor antisociale, a furturilor de culturi agricole şi transport ilegal de material lemnos în perspectiva apropierii sezonului rece.

comments

comments