full screen background image

Iohannis, la Constanța: Pentru a avea o țară ca afară, avem nevoie de universități ca afară

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Constanța, la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că “pentru a avea o țară ca afară, avem nevoie, în primul rând, de universități ca afară”.

”Universitățile nu pregătesc doar buni profesioniști, fie ei angajați sau antreprenori, ele au rolul de a forma buni cetățeni și de a contribui la dezvoltarea statului de drept, pe baze sustenabile. De foarte multe ori auzim sintagma ‘Vrem o țară ca afară’. Se poate. Dar pentru a avea o țară ca afară avem nevoie, în primul rând, de universități ca afară. Universități care promovează adevărul, gândirea critică și moralitatea, în toate activitățile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învățământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulți tineri merg la facultate”, a spus șeful statului.

Potrivit acestuia, țara noastră este pe ultimul loc, în Uniunea Europeană, privind persoanele de 30 — 34 de ani, care au absolvit instituții de învățământ superior.

”România este de fapt, și e regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană, din punctul de vedere al tinerilor de 30 — 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea țării noastre și, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave probleme de management educațional, doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală și cu recunoaștere socială și materială. Avem nevoie de înalți specialiști, dar și de meseriași bine calificați. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des, în spațiul public și poate chiar și în Parlament”, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă luni, în piața Ovidius din municipiul Constanța, la deschiderea noului an universitar 2017 — 2028. La eveniment iau parte cadre didactice și studenți de la Universitatea “Ovidius”, Universitatea Maritimă din Constanța și Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

AGERPRES

comments

comments