full screen background image

Senator Daniel Cadariu: “Guvernul lasă județul Suceava în faliment!”

Senator PNL de Suceava, Daniel Constantin CADARIU, anunţă că a inițiat și a depus un proiect de Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.

Printr-un comunicat de presă, parlamentarul liberal transmite:

“Am procedat la inițierea acestui proiect de lege după ce am constatat că Guvernul este surd la solicitările CJ Suceava și a 60 de primării din județul Suceava pentru ca Ministerul Finanțelor să preia creditul aferent Proiectului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.

Odată depus acest proiect fac un apel către reprezentanții PSD, parlamentari și membrii Guvernului, care se întâlnesc în aceste zile la Sucevița să susțină acest proiect.

Trebuie să fie foarte clar că imposibilitatea accesării fondurilor înseamnă blocarea tuturor investițiilor, înseamnă falimentul localităților cuprinse în proiect, înseamnă falimentul județului Suceava.

Când solicităm Guvernului acest sprijin, am în vedere că este nevoie doar de puțină voință, de intrarea într-o situație de normalitate:
– în fond nu trebuie decât ca Statul să plătească pentru ce a preluat acum 7 ani,
– suma rămasă de plată nu înseamnă foarte mult pentru bugetul statului, 1,5 mil euro/an, dar reprezintă o povară imensă pentru primăriile din județul Suceava.

Atașez Proiectul de lege împreună cu Expunerea de motive

Proiect
PARLAMENTUL ROMÂNIEI

SENATUL CAMERA DEPUTAŢILOR

Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Art.1. Se preia la datoria publică suma de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava.
Art.2. Rambursarea la scadență a ratelor de împrumut și a dobânzii aferente pentru partea de împrumut preluat potrivit art.1 se face de către Ministerul Finanțelor Publice.
Art.3. Ministerul Finanțelor Publice împreună cu Consiliul Județean Suceava, în calitate de mandatar al împrumutaților, vor stabili prin Protocol conform Normelor metodologice de aplicare a OUG nr.64/2007 privind datoria publică, graficul de rambursare cu ratele scadente potrivit termenelor din contractul de finanțare, ce se vor achita de către Ministerul Finanțelor Publice și modul de înscriere în registrul de evidență al datoriei publice locale a părții de împrumut preluat la datoria publică pentru fiecare împrumutat.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

PREŞEDINTELE SENATULUI PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU LIVIU DRAGNEA

—————–
Expunere de motive

Expunere de motive
referitoare la propunerea legislativă privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat de Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”

În județul Suceava există în acest moment o situație excepțională, ieșită din comun:

1. Un număr de 60 unități administrativ-teritoriale asociate au contractat în anul 2004 un împrumut extern în valoare de 27.220.436 euro, cu o perioada de grație de 5 ani, în vederea construirii a 232,75 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune. Împrumutul a fost garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Este de precizat ca acest lucru era împotriva prevederilor legale întrucât conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, construcția și exploatarea lor fiind în sarcina exclusivă a Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.
2. Creditul este garantat de către cele 60 de localități cu veniturile proprii, venituri asupra cărora s-a instituit ipoteca.
3. Până în 2007 s-au construit 101,4 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, care în anul 2010 au fost predate cu titlu gratuit Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș.
4. Pentru construcția celor 101,4 km de conducte s-au cheltuit 11.473.892 euro.
5. Din diferența de 15.746,544 euro ramași s-au achitat, începând cu anul 2010, către finanțator: 7.193.319 euro cu titlu de rate rambursate si 8.553.224 euro cu titlu de dobânzi.
6. La sfârșitul anului 2017 cele 60 de unități administrativ-teritoriale asociate din județul Suceava mai au de plată către bancă, până în anul 2030, rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro.

Concluzii:

1. Cele 60 de localități din județul Suceava riscă să ajungă în blocaj financiar și administrativ oricând în următorii 13 ani deoarece sunt în situația în care:
– au de achitat rate și dobânzi aferente sumei de 17.261.739,95 euro până la rambursarea integrală a creditului
– investițiile realizate din credit sunt în fapt în proprietatea statului român
– datoriile afectează gradul de îndatorare a localităților care nu se mai pot împrumuta în vederea asigurării cofinanțărilor necesare pentru realizarea investițiilor prezente și viitoare
– rămân fără posibilitatea achitării salariilor angajaților, mărite de curând conform prevederilor noii lege a salarizării
2. Împrumutul contractat de Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Drept urmare este luat deja în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat.
3. Propunerea legislativă privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat de Consiliul Județean Suceava în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale de la Deutsche Bank AG Londra pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava” poate fi transformata în lege fără a afecta suplimentar deficitul bugetar.

În continuare prezentăm, în detaliu, această stare de lucruri excepțională în care se află cele 60 de unități administrativ-teritoriale:
Prin Hotărârea Guvernului României nr.484/2002 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.
Pentru finanțarea obiectivelor de investiții prevăzute în acest Program, Consiliul Județean Suceava împreună cu 60 de unități administrativ-teritoriale asociate au contractat, în anul 2004, un împrumut extern de la Deutsche Bank AG London, împrumut transferat în octombrie 2011 la Erste Group Bank AG Viena, în sumă de 86,3 milioane EURO.
Acești bani urmau să fie folosiți astfel:
– 27.220.436 euro în vederea construirii a 232,75 km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune în 60 de localități,
– 59.079.564 euro trebuiau să fie investiți în reabilitarea și modernizarea sistemelor de furnizare și alimentare cu energie termică din 6 localități.
Împrumutul a fost garantat de statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, încheindu-se Convenția de garantare nr. 241704/6778/25.06.2004, care a fost modificată prin Actul adițional nr. 1/19.09.2007.
Unitățile administrativ – teritoriale din județul Suceava care au calitatea de împrumutat, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, s-au confruntat şi se confruntă şi în prezent cu mari greutăți în asigurarea, la scadență, a sumelor necesare pentru rambursarea ratelor de capital și a dobânzilor aferente acestui împrumut, fiind în imposibilitatea de a accesa finanțări din fonduri europene, din pricina gradului mare de îndatorare.
Greutățile apărute în implementarea Programului, au determinat ca începând cu anul 2008 Consiliul Județean Suceava să facă mai multe intervenții la Guvernul României.
În urma demersurilor întreprinse, Guvernul României a adoptat, în sprijinul Programului, Hotărârea Guvernului nr.1216/2009 privind unele măsuri pentru finalizarea Programului ”Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava” și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare, aprobată prin Legea 240/2011.
În anul 2009, prin aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1216/2009 privind unele măsuri pentru finalizarea Programului ”Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”, s-au transferat cu titlu gratuit conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune realizate de împrumutați, în lungime de 101,4 km, la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, în vederea continuării lucrărilor de investiții și punerii acestora în funcțiune, cu motivația că investițiile realizate pe componenta gaz, trebuie predate statului deoarece fac parte din proprietatea publică a acestuia, iar Sistemul Național de Transport Gaze Naturale este de importanță strategică.
Prin aplicarea dispozițiilor art. XII, alin.(1) lit. a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare, aprobată prin Legea 240/2011, s-a creat facilitatea ca plata datoriilor ajunse la scadență să se facă din soldul contului de disponibilități pentru scopurile Programului, cont deschis în numele și pe seama Consiliului Judeţean Suceava la Banca Comercială Română – Sucursala Suceava.
Deoarece soldul contului de disponibilități a fost epuizat, iar resursele financiare proprii ale împrumutaților au fost insuficiente pentru plata obligațiilor scadente în anul 2015, aferente creditului, unitățile administrativ – teritoriale împrumutate pe partea de gaz, care au predat cu titlu gratuit investițiile la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, au recurs la accesarea fondului de risc al Ministerului Finanțelor Publice, cu suportarea costurilor ce impun accesarea.
Cu toate că în sprijinul Programului s-a adoptat OUG nr.114/2009, arătăm faptul că aceste dispoziții legale au soluționat doar parțial problemele care apar la rambursarea la scadență a datoriilor aferente acestui împrumut, deoarece pe de o parte, soldul contului de disponibil deschis la BCR a fost epuizat la începutul anului 2015, iar pe de altă parte, unitățile administrativ-teritoriale împrumutate – parte în Program au venituri proprii insuficiente pentru rambursarea la termen a ratelor şi dobânzilor scadente.
Pentru aceste motive, împrumutații sunt nevoiți să solicite Ministerului Finanțelor Publice alocarea de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu această destinație, potrivit OUG nr.114/2009 art. XII alin.(1) lit. c), dar sumele primite de acestea au acoperit doar ratele de credit și dobânzile plătite la banca finanțatoare, neacoperind dobânzile și penalitățile de întârziere calculate pentru restanțele la fondul de risc.
În condițiile accesării fondului de risc, bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale împrumutate se încarcă cu noi datorii, reprezentând dobânzi și penalități de întârziere, iar ANAF inițiază acțiuni de executare silită a unităților administrativ-teritoriale.
Conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune realizate în cadrul Programului au fost predate cu titlu gratuit Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș, rămânând ca împrumutații să achite ratele şi dobânzile aferente pentru această componentă a Programului până la rambursarea integrală a creditului. Conductele au fost predate pentru a se continua lucrările de execuție precum şi pentru a fi puse în funcțiune, urmând ca după conectarea conductelor la Sistemul Național de Transport Gaze Naturale şi recepția lucrării, acestea să fie considerate dezvoltări ale sistemului, având regimul juridic de bunuri proprietate publică a statului.
Predarea conductelor de transport gaze naturale de înaltă presiune s-a făcut pe baza Protocolului de predare primire nr. 2257/DD3670/16.02.2010, încheiat între Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș și Consiliul Județean Suceava, în calitate de mandatar a împrumutaților și a contractului de predare primire cu titlu gratuit nr.2354/3804/18.02.2010, încheiat între Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș și Consiliul Județean Suceava, în calitate de mandatar a împrumutaților.
Precizăm faptul că din 101,4 km conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, 29,7 km au fost recepționate și conectate în anul 2010 la Sistemul Național de Transport Gaze Naturale.
Conectarea tronsonului de 29,7 km. s-a făcut la Stația de reglare măsurare a presiunii din Orașul Frasin, județul Suceava.
Rămânerea în continuare a obligației de rambursare a creditului și a dobânzilor aferente în sarcina unităților administrativ-teritoriale împrumutate pune în pericol accesarea de către acestea a altor proiecte pentru comunitatea locală, obligându-le practic la subdezvoltare.
Prin preluarea la datoria publică a soldului rămas din împrumut pentru componenta de gaz, în valoare de 17.261.739,95 euro, se realizează o justă și echitabilă măsură pentru unitățile administrativ-teritoriale împrumutate pe componenta de gaz, în sensul că acestea nu vor fi nevoite să ramburseze partea din împrumut aferent bunului – conductele de transport gaze naturale de înaltă presiune, care se află în domeniul public al statului și pentru care acesta încasează anual redevență de la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș.

În numele inițiatorilor, Senator PNL, Daniel Constantin Cadariu

comments

comments