full screen background image

Senat: OUG 52/2017 privind restituirea taxei auto, adoptată

Senatul a adoptat, în ședința de marți, OUG 52/2017 privind restituirea taxei auto, prin care se reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru mașini, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu.

“Prin ordonanța de urgență se prevede restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor de bani reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, actualizate cu dobânda prevăzută în Codul de procedură fiscală, calculate de la momentul achitării taxei până la momentul restituirii efective”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy.

Actul normativ are în vedere necesitatea armonizării legislației naționale cu hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și evitarea posibilei declanșări a unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al UE.

Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea 140/2011, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea 9/2012, și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG 9/2013, aprobată cu modificări prin Legea 37/2014.

De prevederile ordonanței vor beneficia contribuabilii cărora nu li s-au restituit banii până la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe și care vor solicita restituirea în scris organului central fiscal competent, până la 31 august 2018.

Plenul Senatului și-a însușit raportul comun al Comisiilor de mediu și de buget și a adoptat ordonanța în calitate de primă Cameră sesizată cu 86 voturi “pentru”. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza