full screen background image

Comisia juridică a Senatului: Aviz negativ la cererea de începere a urmăririi penale pentru Viorel Ilie

Comisia juridică a Senatului a dat marți aviz negativ cererii de începere a urmăririi penale a ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

‘În urma examinării cererii Parchetului General, a examinării materialului probator, în urma audierii domnului Ilie și a dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, Comisia a decis, cu șapte voturi împotrivă și patru pentru, să nu recomande plenului Senatului formularea unei cereri de urmărire penala față de domnul Viorel Ilie’, a anunțat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

Acesta a explicat că “nu e vorba de un vot pro sau contra” și că decizia finală va aparține plenului Senatului.

“Titularul acestei acțiuni este plenul Senatului. Comisia a examinat solicitarea, materialul probator și s-a pronunțat cu privire la o anumită faptă, la o anumită încadrare juridică într-un anumit context, urmând ca plenul Senatului, titularul acestei acțiuni, să decidă în final”, a adăugat Cazanciuc, cu precizarea că votul a fost secret.

Senatorul PNL Iulia Scântei a spus la rândul său că votul din Comisie anticipează ceea ce se va întâmpla în plenul Senatului.

“Votul de astăzi probabil că anticipează și un vot în plenul Senatului și va duce de fapt la blocarea unui parcurs procedural juridic. Am reiterat colegilor din Comisia juridică faptul că noi, atât în cadrul Comisiei juridice, cât și în plenul Senatului, nu spunem și nu judecăm dacă fapta sesizată de Parchetul General întrunește elementele unei infracțiuni. Nu noi suntem cei care declarăm că este vinovat sau nu este vinovat ministrul Viorel Ilie cu privire la cele sesizate de către Parchet. Ceea ce trebuie să facă Senatul (…) este să fie parte activă și să nu fie un element de obstrucție în cadrul unei proceduri judiciare. Noi trebuia să spunem doar că suntem de acord și cerem urmărirea penală tocmai pentru ca acest dosar (…) să ajungă pe masa unui judecător care să decidă”, a explicat parlamentarul liberal.

Iulia Scântei a afirmat că senatorii juriști din Coaliție “au intrat pe o analiză de fond asupra elementelor care fac obiectul sesizării”.

Pe 25 august, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

“Ministerul pentru Relația cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant”, își motiva DNA solicitarea.

DNA susținea că, în perioada 20 — 31 iulie, Viorel Ilie, cu intenție, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu și Mihai Cornel Zaharia subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă programată pentru 31 iulie.

Conform DNA, pe 28 iulie, Alexandrescu și Zaharia au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă.

În aceeași zi, arată procurorii, Felicia Elena Pop a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați, potrivit înțelegerii, ei au întocmit lucrările anterior examenului. În ziua examenului, urma ca lucrările scrise în sala de concurs să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, indică DNA.

“Potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora”, explica DNA.

AGERPRES

comments

comments