full screen background image

22 septembrie – Doze mici, dar concentrate

Despre efectele pozitive, dar și cele negative ale cafelei, am tot vorbit în dozele de educație. Azi, însă, mă gândeam că ar fi rost despre a vorbi nițel și despre cum se prepară o cafea adevărată, chiar dacă studiile spun că în România consumul de cafea este mult mai mic decât în multe țări europene. Și asta pentru că eu și majoritatea prietenilor mei creștem cred, media cantității de cafea consumată de români.

Deși mă pricep ca toți conaționalii mei la multe (politică, educație chiar și fotbal), când vine vorba de prepararea cafelei, trag cu ochiul spre un “barista”. Adică spre un specialist în prepararea cafelei. Nu sunt foarte mulți cu diplomă pe la noi prin țară și poate de asta nu mă miră faptul că bem prea puțină cafea preparată corespunzător.

La noi, mulți dintre băutorii de cafea sunt cei care o acompaniază cu fumurile mai puțin sănătoase. Și au nevoie de o cafea lungă, lungă, să le-ajungă pentru cât mai multe fumuri. De fapt, cafeaua aceasta lungă nu este deloc sănătoasă, conținând 60 la sută apă, 30 la sută cafea și restul lapte, de cele mai multe ori. Este chiar toxică, spun specialiștii în prepararea cafelei, deoarece, cu cât curge mai multă apă prin cafea, cu atât se elimină mai multe substanțe nocive. Se diluează automat și aroma, iar cafeaua se arde pentru că trece prin ea apă ce are 120-130 de grade.

Și-atunci, care e cafeau aromată și sănătoasă? E chiar aceea spre care am privit chiorâș uneori, călătorind prin țările mai civilizate. Servită în ceașcă mică și însoțită de un pahar cu apă. Și care nu este deloc mai tare, ci mai aromată doar. În plus, mai bună și sănătoasă. Sănătoasă și pentru că nu-ți oferă timp pentru prea multe fumuri, dar mai ales prin modul de preparare. Iar paharul de apă servit odată cu cafeaua nu este pentru a compensa cantitatea scăzută de lichid și a-ți prelungi șederea la restaurant. Nu se bea nici în timpul servirii cafelei, nici după terminarea ei. Se bea înainte, pentru a-ți clăti gura și a simți apoi mai bine aroma cafelei.

Deci, cu cât este mai scurtă cafeaua, cu atât este mai bună. Încă un domeniu în care se confimă zicerea că nu e importantă cantitatea, ci calitatea! Cam așa e și în cel al educației, ce e bine a fi servită în doze mici, dar concentrate.

comments

comments