full screen background image

Coreea de Nord a lansat din nou o rachetă. Sirenele de alarmă s-au declanșat în Japonia

Coreea de Nord a lansat vineri dimineața o nouă rachetă de la o bază de lângă Phenian. Racheta a zburat pe deasupra insulei Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon, a anunțat televiziunea publică japoneză NHK.

Tirul a declanșat imediat alertele de urgență în Japonia. Aceste alerte îi avertizează pe locuitori că a fost lansată o rachetă și trebuie să-și caute adăpost.

Guvernul nipon evaluează deocamdată acest nou tir al Phenianului, care intervine la aproape două săptămâni de la lansarea unei rachete balistice cu rază medie de acțiune. Racheta a căzut atunci în mare, la 700 de mile est de Hokkaido, însă testul a fost văzut ca o repetiție pentru lansarea unei rachete către teritoriul american Guam, așa cum Phenianul amenințase că va face.

ACTUALIZARE 7:00 Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Statele Unite au îndemnat China și Rusia să facă direct presiuni „din proprie inițiativă” asupra Coreei de Nord după noul tir balistic „provocator” al Phenianului deasupra Japoniei. „China furnizează cea mai mare parte a petrolului Coreei de Nord. Rusia este primul angajator al muncitorilor nord-coreeni”, a arătat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-un comunicat. Detalii, aici.

La rândul său, Japonia a declarat că „nu va tolera niciodată actele provocatoare ale Coreei de Nord, care amenință pacea în lume”, a declarat vineri premierul nipon Shinzo Abe. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 3:30 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri după noul tir de rachetă nord-coreean. Reuniunea va începe la orele 15.00 (19.00 GMT, 22.00, ora României), a anunțat președinția etiopiană a Consiliului de Securitate. Un diplomat a precizat că aceasta se va desfășura cu ușile închise.

ACTUALIZARE 3:00 Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune deasupra Japoniei, care s-a prăbușit în mare la est de arhipelagul nipon, a informat Comandamentul operațiunilor militare americane din Pacific (PACOM). Comunicatul PACOM precizează, de asemenea, că racheta nu a reprezentat nicio amenințare pentru Statele Unite sau Insula Guam din Oceanul Pacific, acolo unde SUA au o bază strategică în regiune.

ACTUALIZARE 2:18 Racheta a căzut în Oceanul Pacific, la circa 2.000 de kilometri depărtare de Capul Erimo, potrivit CNN.

În cei aproape șase ani de când este la putere, Kim Jong-un a testat mai multe rachete decât tatăl și bunicul său la un loc, notează CNN.

ACTUALIZARE 2:07 Ca urmare a noului test balistic efectuat de Coreea de Nord, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a convocat o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate, relatează The Washington Post.


Consiliul de Securitate al ONU a impus miercuri noi sancțiuni regimului de la Phenian, ca urmare a testelor balistice pe care le face în semn de sfidare a comunității internaționale.

Coreea de Nord a declarat că își va accelera programele militare interzise, ca răspuns la sancțiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU în urma celui de-al șaselea test nuclear, sancțiuni pe care le-a catalogat drept „malefice”.

De asemenea, Phenianul a avertizat Statele Unite că le vor provoca „cea mai mare dintre suferinţe şi dureri” în cazul în care americanii insistă ca ONU să înăsprească sancţiunile care-i sunt impuse în urma celui de-al şaselea test nuclear. Rezoluția votată în unanimitate la ONU pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Phenianului a fost propusă de Statele Unite.

Joi, agenția oficială de presă a Coreei de Nord transmitea o amenințare alarmantă la adresa Japoniei. „Cele patru insule ale arhipelagului ar trebui scufundate în mare de bomba noastră nucleară”, se arată într-un comunicat transmis de KCNA. „Nu mai e nevoie ca Japonia să existe lângă noi”, mai spunea comunicatul citat de agenție.

comments

comments