full screen background image

13 septembrie – Prima impresie

Sper că încă aveți bateriiile încărcate corespunzător, pentru a continua săptămâna de lucru. Dacă veți porni cu dreptul, aveți toate șansele să mergeți tot așa până la următorul final de săptămână. Cel puțin așa spune o vorbă veche că ar fi bine: să pornești cu dreptul, pentru a-ți ieși bine cele propuse. Cu toate acestea, ni se întâmplă de prea multe ori să pornim cu dreptul și să încheiem cu stângul…

Sunt multe zicerile din bătrâni. Probate toate în timp. Unele își dovedesc adevărul, altele nu. Depinde de om și situație. Una dintre ele ar fi că „nu haina îl face pe om”. Nu-l face, e drept, dar haideți să recunoaștem că poate spune multe despre el și ne poate influența decisiv în diverse situații. Nu-mi spuneți că nu vi s-a întâmplat să fiți serviți cu mai multă amabilitate, dacă ați acordat o atenție sporită vestimentației. Deci, dacă nu haina face pe om, cu siguranță haina e cea care îți poate deschide mai larg o ușă.

O altă vorbă, legată tot de felul în care ne facem apariția prin diferite locuri, e cea ce spune că „prima impresie contează”. Ei… în privința veridicității acestei ziceri sunt mai puține semne de întrebare. Există studii care probează faptul că prima impresie contează chiar în proporție de 85%. Felul în care vorbim, acționăm sau chiar ne îmbrăcăm pentru prima dată în prezența altora, rămâne adânc întipărit. Și orice ai face ulterior, schimbă prea puțin prima impresie. E un lucru bine știut de mulți dintre noi, adulții, pe care îl transmitem și copiilor, cel puțin când vine vorba de școală. „Ai grijă cum te comporți, măcar la început. Dacă ești luat de bun de acum, îți va fi bine și mai târziu.” Și e total adevărat. Căci se știe că e una dintre erorile multiple ce pot apărea, involuntar, în evaluare. Fiind considerat un copil bun de la început, va fi judecat cu mai multă îngăduință chiar dacă mai dă și rateuri.

La polul opus, cei care fac o impresie mai puțin plăcută la debut, sunt judecați mai aspru, indiferent de strădaniile ulterioare. E drept acum că ideal pentru noi ar fi să reușim, indiferent de vârstă, să fim consecvenți. Să fim buni de la început până la sfârșit, în tot ceea ce facem. Dar știm prea bine că perfecțiune nu există. Iar unii afirmă chiar că perfecțiunea este plictisitoare. Și cine își dorește să provoace plictiseală celorlalți?!

Și chiar dacă e mijloc de săptămână, poate fi și acesta un început, deci aveți grijă cum vă îmbrăcați și cum vă purtați! De dragul unei prime impresii bune. Ca să vă meargă din plin până la următorul weekend. Iar dacă strecurați zilnic în poșetă sau buzunar și o doză de educație, cred că succesul este aproape garantat.

ARTICOLE ASEMANATOARE

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza