full screen background image

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, membru fondator al viitorului Consorțiu Collegium Carpathicum

În cadrul celui de-al XXVII-lea Forum Economic desfășurat la Krynica-Zdroj – Polonia,  în perioada 5-7 septembrie 2017, organizat sub patronajul Parlamentului Poloniei, a avut loc Conferința „Europa Carpatică”, eveniment la care au participat circa 3800 de persoane și care s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Domnul Andrzej DUDA, Președintele Poloniei, Excelenței Sale Domnul George IVANOV, Președintele Macedoniei, Excelenței Sale Domnul Giorgi MARGVELASZVILI, Președintele Georgiei, și a Doamnei Beata SZYDŁO, Prim-Ministrul Poloniei.

La această reuniune, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, singura instituție de învățământ superior din România participantă,  a fost reprezentată de domnul prof. univ. dr. Ștefan PURICI, Prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană.

Una dintre principalele teme dezbătute în cadrul conferinței a fost cooperarea științifică a țărilor carpatice și, în acest context, a fost pusă în discuție înființarea Consorțiului Collegium Carpathicum, din care vor face parte, ca membri fondatori: East European State University in Przemysl (Polonia), Universitatea din Varșovia (Polonia), Universitatea Catolică Pazmany Peter din Budapesta (Ungaria), Universitatea din Presov (Slovacia), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România), Universitatea Națională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk (Ucraina).

Reprezentanții universităților menționate mai sus au convenit ca, înainte de instituirea oficială a Consorțiului și fără a avea încă la dispoziție resursele financiare ce vor fi asigurate prin intermediul unui program al Parlamentului Poloniei, activitatea acestuia să înceapă în semestrul de iarnă al anului academic 2017-2018, stabilindu-și sediul simbolic la fostul Observator Astronomic-Meteorologic antebelic al Universității din Varșovia, situat pe muntele Pop Ivan, în zona Czarnohora, astăzi aflat pe teritoriul Ucrainei.

Primele activităţi vor include schimbul de lectori, specialiști în diverse domenii de interes pentru universitățile din regiunea carpatică, care vor susține cursuri pe parcursul a două zile (minimum 4 ore pe zi). Pe această cale, colegi de la diferite facultăți vor putea împărtăși din experiența lor profesională și științifică în mediile academice din universitățile partenere din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, iar comunitatea suceveană de studenți și profesori va putea beneficia de pe urma prezenței unor reputați specialiști din statele respective.

Menționăm că au fost stabilite, într-o primă fază, direcțiile de interes ale Consorțiului, acestea fiind: botanică montană, biologie, climatologie, geologie, seismologie, meteorologie, geografie, economie carpatică, parcuri naționale și protecția mediului, etnografie și etnologie, lingvistică, istorie, lista rămânând deschisă.

Prin implicarea în această inițiativă central-europeană, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava demonstrează, o dată în plus, că dispune de potențialul uman și infrastructura necesare promovării cunoașterii în partea răsăriteană a continentului, fiind recunoscută drept un partener de dialog competent şi dinamic.

comments

comments