full screen background image

Atenționare de călătorie în Statele Unite ale Americii

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA — zona statului Florida că după o scădere a forței vânturilor dezvoltate de uraganul Irma la trecerea pe lângă Cuba, situându-se în categoria de uragane de gradul 3 (pe o scară de la 1 la 5), pe măsură ce s-a apropiat de teritoriul SUA, uraganul a recăpătat forța unui uragan de gradul 4, cu vânturi de peste 215 Km/h, urmând o traiectorie spre nord de la Key West și ajungând în zona peninsulară în dreptul insulei Marco.

În următoarele ore, efectele majore ale uraganului se vor facă resimțite de-a lungul coastei vestice a peninsulei Florida, până în dreptul orașului Tampa, de unde se așteaptă ca nucleul uraganului să urmeze un traseu pe deasupra teritoriului peninsular, ceea ce va duce la scăderea rapidă a forței vânturilor. Totuși, având în vedere mărimea fără precedent a uni asemenea uragan, zonele litorale de pe ambele țărmuri vor avea de suferit în urma creșterii nivelului apei oceanului, atât din cauza vânturilor puternice, cât și din cauza mareei, care se va afla la un maxim în cursul după-amiezii zilei de 11 septembrie 2017.

Ca urmare, autoritățile locale repetă în mod insistent ca cei aflați în zonele critice de afară sau în locuințe slab protejate, să între în adăposturi (au fost deschise mai mult de 300 de adăposturi în toate zonele peninsulei) sau în clădiri din beton, rezistente la vânt, în spații fără ferestre (așa numite ‘camere de refugiu’).

Peste un milion și jumătate de persoane au rămas fără curent electric, iar numărul acestora este așteptat să crească în următoarele ore. Nici comunicațiile nu vor fi ocolite, deja constatându-se întreruperi în furnizarea serviciilor telefonice. Pe lângă pericolele generate direct de forța uraganului, au fost lansate și câteva avertizări de tornade în zona Fort Lauderdale.

Totodată, autoritățile americane repetă insistent pe canale media că nu vor putea oferi ajutor în timpul trecerii uraganului, echipele de prim-ajutor intervenind numai după ce condițiile meteorologice vor permite acest lucru. Solicitarea echipelor de intervenție se va face numai la numărul unic de urgență 991, apelabil de pe orice telefon.

La nivelul misiunii diplomatice și al oficiilor consulare de carieră și onorifice de pe teritoriul SUA, au fost luate măsuri pentru preluarea apelurilor de la cetățenii români sau familiile lor, urmând ca soluționarea acestora să se realizeze cu sprijinul autorităților americane, care intervin la fața locului. În mod particular, consulul onorific la Fort Meyers, aflat în centrul evenimentelor, este în permanentă legătură cu autoritățile locale, el însuși aflându-se într-un adăpost, așa cum s-a solicitat în mod repetat de către autoritățile americane.

Reamintim că în cazul declanșării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgență în adăposturile amenajate sau locuri înalte și rezistente la vânt.

Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secția consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secției Consulare a misiunii diplomatice a României la Washington: +12024208350. La nivelul misiunii a fost activat planul de criză, iar personalul misiunii urmărește îndeaproape evenimentele, oferind informațiile necesare și păstrând contactul cu autoritățile americane competente, atât pe durata manifestărilor de vreme extremă a uraganului Irma, dar și în perioada următoare, de înlăturare a efectelor cauzate.

Evoluția uraganului Irma poate fi urmărită pe site-urile autorităților americane http://www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmărire al Uraganelor) și https://www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ‘Călătorește în siguranță’ (disponibilă gratuit în ‘App Store’ și ‘Google Play’), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘Un SMS îți poate salva viața!’.

comments

comments