full screen background image

7 septembrie – Elevul de serviciu și practica agricolă

Se apropie începerea cursurilor noului an școlar. Drept pentru care suntem interesați de cele noi pe care le va aduce. Nu de alta, dar să fim pregătiți sufletește, de-s bune, de-s rele.

De curând, domnul Liviu Pop, ministrul ocrotitor al celor ce se petrec prin școli, a anunțat că “elevul de serviciu pe școală trebuie să dispară” – la rubrica “esențial în educație”. A spus dumnealui că nu-i corect să privezi de orele de curs elevul, o zi întreagă. Pentru că, ce-i drept, părintele îl trimite la școală să fie educat și nu să facă pe paznicul… Să mai zică cineva că domnul ministru nu dovedește înțelegere pentru dorințele părinților și nu vine în întâmpinarea apetitului pentru învățătură al elevilor.

Sunt curioasă cum va reacționa elevul familiei mele la aflarea veștii. A apucat să facă o dată în viața de școlar de serviciu pe școală și, ce-i drept, nu s-a plâns că a ratat vreo oră de curs. Cred că va gândi cam la fel cum am făcut-o eu când, elevă fiind, așteptam cu nerăbdarea vârsta la care aș putea să particip la practica agricolă, poate mai mult din cauza faptului că “de oraș”, cum eram, nu prea luasem contactul cu munca câmpului. Dar a venit revoluția din 1989 și s-au sfărâmat visele mele de a aduna cartofi în locul orelor de curs.

Acum, ce să zic?… Nu cred că mi-ar fi stricat o zi două în câmp, măcar și pentru a înțelege mai bine cum stă treba cu munca istovitoare a celor din agricultură. Cum nu cred că îi strică prea mult nici elevului din zilele noastre ziua în care, responsabilizat fiind, chiar și în lipsa orelor de curs, conștientizează mai bine că aparține unei comunități în care trebuie respectate reguli pentru a funcționa. Și realizează că e mai greu atunci când ești pus în situația de a veghea la respectarea regulilor, decât atunci când faci tot felul de “ghidușii” pentru a le încălca.

Pe de altă parte, trebuie luat în calcul și faptul că or fi existând școli în care lipsește serviciul de pază care să mențină ordinea, iar responsabilitatea e mult prea mare pentru elevii de serviciu pe școală. (Asta ținând seama de lumea în care trăim, dispusă la tot pasul să rupă regulile, pentru că pe vremea râvnită de mine, de mult trecută a practicii agricole, chiar nu era un pericol atât de mare să fii elevul de serviciu pe școală).

Problemă arzătoare, zic. Dar ne-a asigurat domnul misnistru că va face o “radiografie la nivelul Ministerului Educației” în această privință și va găsi soluții. I-ar fi de ajutor doze de educație.

comments

comments