full screen background image

Curtea de Justiție a UE respinge plângerile Ungariei și Slovaciei pe tema cotelor de refugiați

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins miercuri plângerile formulate de Ungaria și Slovacia pe tema politicii de imigrație a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanți de azil conform sistemului de cote, transmit AFP și Reuters.

”Curtea respinge cazurile prezentate de Slovacia și Ungaria împotriva mecanismului provizoriu pentru relocarea obligatorie a solicitanților de azil”, se arată într-o declarație a CJUE. ”Mecanismul contribuie de fapt la a permite Greciei și Italiei să facă față impactului crizei migraționiste din 2015 și este proporțional”, menționează documentul citat.

Ungaria și Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiați care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

Ungaria și Slovacia fac parte din țările care au votat contra cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă și România, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE. Conform planului, Ungaria avea obligația de a primi, într-o primă fază, 1.294 de persoane (peste 2.300 la final) și Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă până la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.

După mai multe notificări, care s-au dovedit ineficiente, în luna iunie Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement (încălcare a dreptului comunitar) contra Budapestei, Varșoviei și Pragăi. Slovacia nu a fost vizată în acest stadiu.

În luna iulie, Avocatul General al CJUE a propus ca plângerile Slovaciei și Ungariei să fie respinse, susținând că argumentele juridice ale celor două țări sunt nefondate.

Decizia de miercuri a fost adoptată cu o majoritate simplă de voturi de Marea Cameră a CJUE, ce are 15 judecători.

Până la finalul lunii august a acestui an, doar 19.216 de persoane fuseseră relocate din Grecia și 8.212 din Italia către alte țări membre. Potrivit executivului UE, la finalul lui iulie în Grecia se mai aflau numai 5.000 de persoane eligibile pentru relocare, iar în Italia câteva mii.

AGERPRES

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza