full screen background image

Ambasadorul Ucrainei în România, în vizită la Suceava

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a avut, joi dimineață, o întrevedere cu prefectul județului Suceava, Mirela Admonicăi, și cu subprefectul, Silvia Boliacu, la care s-au purtat discuții legate de colaborarea bilaterală între cele două state și minoritatea ucraineană trăitoare în România.

Ambasadorul a fost însoțit de deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi, și de președintele Uniunii Ucrainenilor din Județul Suceava, inspectorul școlar Ilie Sauciuc.

“Obiectivul nostru este să deschidem România către ucraineni”, a precizat de la bun început ambasadorul Ucrainei în România, arătându-se interesat de perspectivele dezvoltării turismului transfrontalier și de organizarea unor evenimente de amploare, în parteneriat.

“Dorim să aducem România mai aproape de Ucraina prin turism, și prin colaborări bilaterale, prin participarea la evenimente de amploare pe plan național”, a declarat ambasadorul.

El a explicat că, mai ales în partea centrală a Ucrainei, din cauza lipsei de informare, există o percepție greșită asupra României, întrucât ucrainenii nu cunosc transformările României după 1990 și cele de după aderarea ei la Uniunea Europeană.
În acest context, ambasadorul este de părere că, printr-o strategie corectă, colaborarea româno-ucraineană va putea schimba în plan pozitiv această percepție.

Referitor la impresiile pe care și le-a format în legătură cu felul în care este percepută minoritatea ucraineană din România, acesta ambasadorul a precizat că, peste tot unde a făcut vizite, la Baia Mare, Satu Mare se vede “o evoluție de amploare”.

În acest context, prefectul Adomnicăi și-a exprimat interesul pentru o colaborare mai îndeaproape cu deputatul ucrainenilor din România în Parlamentul României, dorind mai mult sprijin în acest sens pentru comunitatea ucrainenilor din județul Suceava.

Ea a spus că în județul Suceava există 10 etnii conlocuitoare, cele mai numeroase fiind ucraineană și polonă și că nu au fost probleme cu privire la respectarea drepturilor ucrainenilor.

“Am convenit că minoritatea ucraineană poate deveni mai vizibilă, de aceea îmi doresc mai multă implicare și din partea reprezentanților locali ai minorității, și din partea reprezentantului minorității în Parlamentul României. De asemenea, vă rog să contați pe sprijinul meu”.

La rândul său, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi s-a arătat deschis în sensul unei colaborări mai intense cu etnia ucraineană din județul Suceava, precizând că își dorește să facă mai mult pentru toate comunitățile ucrainene din România, răsfirate în 12 județe al României.

La finalul întrevederii, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov și-a exprimat satisfacția de a fi găsit deschidere la nivelul Prefecturii Suceava: “Mă bucur că am avut această întâlnire, nu va fi ultima vizită, sper să avem o colaborare cât mai bună, ca prieteni și parteneri. Vom găsi împreună idei de colaborare cu comunitatea ucraineană, vom mări numărul activităților și prezența noastră pe plan regional și vom stabili legături mai strânse cu Ucraina în ce privește problema forței de muncă, nevoile culturale, schimb de evenimente. Avem spațiu de manevră pentru a dezvolta relații de colaborare cu județul dvs.”.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov s-a născut în data de 3 februarie 1983 la Rubizhne, Ucraina. În 2005 a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității Naționale “Taras Sevcenko” din Kiev, fiind vorbitor de română, engleză și franceză. Este diplomat de carieră, începându-și activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în 2006. În perioada 2010 – 2014 a ocupat funcțiile de secretar III, secretar II, secretar I și consilier al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Între 2014 – 2017 a fost director adjunct, șef de Cabinet al Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, iar la data de 23 iunie a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în România.

comments

comments