full screen background image

Ministrul Teodor Meleșcanu participă la Forumul Strategic de la Bled

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va participa, în perioada 4-5 septembrie 2017, la cea de-a XII-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia și la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

Forumul Strategic de la Bled va reuni peste 1000 de participanți din 70 țări, printre aceștia aflându-se lideri politici, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai lumii academice și ai unor ONG-uri. Pe agenda dezbaterilor forumului se află, cu precădere, teme referitoare la viitorul Europei și la securitate, având în vedere amenințările crescute la adresa securității din Europa și din lume, reprezentate de atacurile teroriste, criza migrației și Brexit.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va avea o intervenție în cadrul panelului ‘European Union in a changed world’.

Cu această ocazie, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, va avea o serie de întrevederi bilaterale, în primul rând cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al țării gazdă Karl Erjavec, cu omologi și alți oficiali din state europene și din afara Europei, cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale participante la eveniment.

Scurt istoric: Forumul Strategic de la Bled, inițiat în anul 2006, a devenit un eveniment anual de referință pentru regiune și, totodată, un punct important de întâlnire pentru șefi de stat și de guvern, miniștrii și secretari de stat din diverse domenii, politicieni, diplomați, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, oameni de afaceri și mass-media. Reuniunea a reușit să câștige un loc respectat pe harta forumurilor similare și devenit din ce în ce mai populară prin extinderea ariei geografice și a nivelului participanților. Într-o declarație recentă Peter Grk, secretarul general al Forumului Strategic de la Bled, a subliniat că speră ca Forumul să devină un ‘Davos regional’

Forumul Strategic de la Bled oferă o oportunitate unică pentru întâlniri bilaterale și multilaterale cu actorii regionali și la nivel mondial și, cel mai important, pentru crearea unor punți de legătură între liderii politici și oamenii de afaceri.

Participare în 2017: Între personalitățile marcante care au confirmat participarea la Forumul Strategic de la Bled, pe lângă oficialii sloveni de rang înalt Borut Pahor, președintele Sloveniei și Miro Cerar, prim-ministrul Sloveniei; Karl Erjavec, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe, se află și premierul sârb, Ana Brnabić, secretarul general al OCDE, Angel Gurria, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Danilo Türk, fostul președinte al Sloveniei, 15 miniștri de externe, inclusiv ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu; Paul Richard Gallagher, Secretar pentru Relații cu Statele de la Vatican, precum și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE, Federica Mogherini, și Violeta Bulc, comisarul sloven responsabil de transport etc.

Au mai confirmat participarea Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, și Secretarul Executiv al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare, Dr. Lassina Zerbo, secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Prințul Zeid bin Ra’ad și Fathallah Sijilmassi, secretarul general al Uniunii pentru Mediterana.

Informații suplimentare:

Forumul Strategic de la Bled este un proiect al Guvernului Republicii Slovenia, organizat în comun de către Ministerul sloven al Afacerilor Externe și Centrul pentru Perspectiva Europeană. Forumul oferă platforma necesară la nivel înalt pentru dezbaterea unor probleme regionale și globale de actualitate. Tema conferinței din acest an este ‘New Reality’.

Slovenia a preluat din iulie 2017 președinția rotativă a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe este găzduită de Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Karl Erjavec, în calitate de Președinte-în-Exercițiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

comments

comments