full screen background image

15 ani, 15 case, 15 familii, 5 zile – Bucovina Build&Travel, ediția I

O aniversare inedită în Bucovina. Asociația Habitat pentru Umanitate Rădăuți a hotărât să celebreze 15 ani de existență și sprijin a familiilor în nevoie de locuință într-un mod inedit: construind 15 case în 5 zile cu 300 de voluntari și cu sprijinul a diferiți sponsori ori donatori. Alături de alte intervenții, de la înființare, asociația a mai edificat alte 97 de locuințe de aceeași manieră. “Preferăm acest mod de a sărbători, alături de familiile în nevoie” spune Lucian Lascu, fondator și vicepreședinte.

Înrolați în jurul noului concept de Build&Travel – construiește și călătorește -, sute de bucovineni dar și români de oriunde sau voluntari internaționali participă în săptămâna viitoare, 4-8 septembrie 2017, la edificarea celor 15 locuințe. Apoi, doritorii au opțiunea de a petrece un week-end sau 1 săptămână în frumoasa Bucovină. Asociația Bunul Samaritean este partener pe organizare aducând expertiză, Primăria și Consiliul Local Rădăuți aduc aportul de teren și infrastructură. “Proiectul răspunde bineînțeles nevoii unor familii din comunitate. E un lucru foarte bun pentru acestea și un avantaj al municipalității” declară dl. Nistor Tătar, primarul municipiului.

Rădăuțenii au aflat aceste 15 familii după un proces riguros de verificare a nevoii lor. Veniturile le sunt mici, au câte 2-3 copii iar unele familii așteaptă nou născuți în curând! “O casă pentru mine înseamnă un viitor mult mai bun, condiții mult mai bune, o viață decentă. Pentru copii va fi o bucurie foarte mare având căsuța și camera lor – liniște, căldură, posibilitatea de a-și face temele.” spune Nicoleta Niculescu, mamă a 3 copii. Laolaltă cu soțul locuiesc cu chirie de 16 ani într-o căsuță de 120 de ani ce stă să cadă, fără apă și baie, cu un simulacru de toaletă în curte. Ambii dar și ful mai mare de 17 ani lucrează pe șantier spre constituirea a 800 de ore muncă necesare pentru a se muta în casă. Aceasta este și o condiție de selecție a asociației.

Bucovina Build&Travel este la ediția I-a la Rădăuți iar în anii următori se dorește a fi extins la nivelul întregii Bucovine. “Proiectul acesta anual aflat la ediția I-a dorim să-l extindem în toate comunitățile din regiune unde vom parteneria cu autoritățile și familii în nevoie. Este și o relansare a activității și o mobilizare a comunității la cu totul alt nivel” spune Adrian Ciorna, președintele asociației rădăuțene. Companii locale ca și Killer, Betty Ice, Hotel Harmonie, Anasped, Radburg, Serjexim, Egger, Olint dar și grupuri ca AdePlast, Madrugada, Termoline, Ruukki ori Austrotherm, din afara Bucovinei, au răspuns “prezent” solicitării organizatorilor. Campion al implicării este AdePlast cu toate materialele ce le produce pentru cele 15 case în cadrul unui parteneriat mai larg, de 100.000 euro anual, cu Bunul Samaritean, co-organizator în proiect. “Pentru noi este important să putem sprijini niște familii cu copii afectați de lipsa locuinței sau de condiții precare de locuit astfel prevenind abandonul copiilor datorită sărăciei și locuirii inadecvate . Sunt mame singure cu copii, familii cu 2, 3, 4 copii care au nevoie de solidaritatea tuturor.“ spune Nikolina Ciorna, vicepreședinte al acestei asociații.

Din Statele Unite au venit la Rădăuți de 2 luni 2 voluntari, specialiști internaționali în managementul construcției simultane de locuințe pe structură de lemn la care participă un număr considerabil de voluntari. “Am fost mișcat azi când Elena Moloci a plâns pentru că a aflat că aceasta e fundația pe care vom ridica locuința ei. Când suntem întrebați de ce facem asta răspundem: pentru cazuri și nevoi ca și ale Elenei, pentru a face o diferență.” spune Dale Kirk din Kentucky.

Pe parcursul a 5 zile începând de luni organizatorii speră să aibe vreme bună și să fie prezenți cei 300 de voluntari alături de specialiști. Marți va fi o zi specială în care vor lucra cu voluntarii și familiile proprietarii și directorii de companii, miercuri ziua sportivilor cu fostul campion mondial la handbal, Cristian Gațu iar joi vor voluntaria primarii bucovineni invitați. Consilierul de Stat Laszlo Borbely va fi la clacă de asemenea joi. Iar vineri va avea loc o ceremonie de înmânare informală a unei chei simbolice la cele 15 case urmând ca în perioada de după să se finalizeze lucrările neterminate de voluntari. “Pregătirile au început de mai bine de un an de zile. Este un proiect major al asociației și ne-am dezvoltat foarte mult ca echipă, am învățat lucruri noi. Haideți alături de noi, de familiile în nevoie. Este loc pentru voluntari toată săptămâna viitoare!” spune Georgiana Lazăr, director executiv HPU Rădăuți.

Pentru detalii contactați pe contactați pe dl. Adrian Ciorna, președinte, e-mail adrian.ciorna@yahoo.com , celular 0722-684679.
Habitat pentru Umanitate Rădăuți este o asociație non-profit care de 15 ani construieste, renoveaza și reabilitează locuințe simple, decente și accesibile ca și cost, pentru și împreună cu familii în nevoie, cu ajutorul voluntarilor și a resurselor din comunitate.

Bunul Samaritean este o asociație non-profit ce a debutat în România în 1993 și misiunea ei include programe de locuire pentru familii formate din tineri proveniți din centrele de plasament și alte familii dezavantajate.

Pentru mai multe informații vizitați www.habitatradauti.ro, www.goodsamaritan.ro, facebook.com/habitat.radauti/  

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza