full screen background image

Augustin Lazăr a convocat Consiliul procurorilor generali

Procurorul general Augustin Lazăr a convocat, pentru săptămâna viitoare, Consiliul procurorilor generali pentru a discuta pe tema modificărilor legislative anunțate recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, întâlnirea urmează să aibă loc marți, la ora 11,00, la sediul Parchetului General. Până atunci, la Parchetele din țară vor avea loc adunări generale ale procurorilor pe aceeași temă.

Parchetele nu au primit de la MJ proiectul de lege inițiat de Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a anunțat, vineri, că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi trimis doar la CSM, nu și la DNA, DIICOT sau Parchetul General.

Parchetul General a anunțat, miercuri, că “a luat act cu surprindere și îngrijorare” de modificările anunțate de ministrul Justiției, susținând că procurorii nu au fost consultați în prealabil.

“Ministerul Public a luat act cu surprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări: crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură); trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

AGERPRES

comments

comments