full screen background image

Testare pentru virusurile hepatitice B şi C la un preţ accesibil, în laboratoarele sucevene

Pe data de 28 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat ziua mondiala dedicată luptei împotriva hepatitelor virale.

În raportul publicat în aprilie 2017, OMS estimează în momentul de faţă, în intreaga lume, 325 de milioane de persoane infectate cu virusul hepatitic B (HBV) sau virusul hepatitic C (HCV).

Marea majoritate a acestora nu au acces la metodele de testare şi la tratament.

În 2015, au fost testate şi îşi ştiau diagnosticul doar 22 de milioane de persoane (9%) cu infecţie cronică cu HBV şii doar 14 milioane persoane (20%) din cele cu HCV.

Mai mult, doar 8% din cei diagnosticaţi cu infecţie HBV (1.7 milioane persoane) urmau un tratament şi doar 7% din cei diagnosticaţi cu infecţie HVC (1.1 milioane persoane) au început un tratament curativ în anul 2015.

Ca urmare, milioane de persoane riscă evoluţia spre suferinţa hepatică cronică şi complicaţiile majore ale acesteia (ciroza hepatică şi carcinomul hepatocelular).

Conform datelor OMS, hepatitele virale şi complicaţiile lor au devenit în momentul de faţăa lider de morbiditate şi mortalitate în întreaga lume, depăşind bolile cardio-vasculare, patologia oncologică şi chiar mortalitatea prin HIV-SIDA.

De aceea este important să fie testate cât mai multe persoane, atât pentru a preveni transmiterea infecţiei virale, cât şi pentru a oferi acces la tratament, acolo unde se impune.

Grupurile de risc sunt reprezentate de persoane care primesc în mod frecvent sânge sau produse de sânge, pacienţii dializaţi sau cei care au suferit un transplant; persoane aflate în detenţie; persoane care folosesc droguri administrate intravenos; persoane care convieţuiesc cu un partener infectat cronic cu virus hepatitic B sau C; persoane care au parteneri sexuali multipli; copii născuţi din mame infectate cronic cu virus B sau C; lucrători în serviciile de sănătate sau cei care, prin natura profesiei lor, sunt expuşi la sânge sau produse de sânge; călătorii care nu au schema de vaccinare completă, atunci când călătoresc într-o zonă endemică pentru virus B sau C.

Pe data de 28 iulie, toţi cei care doresc să se testeze pentru virusurile hepatitice B şi C o pot face la un preţ accesibil (60 de lei pentru ambele teste) la unul din laboratoarele: Synevo, Dorna Medical, Biotest, Bethesda sau Alpha Servicii Medicale.

comments

comments