full screen background image

25 aprilie – Te cunosc de pe net

Îmi place să observ cum se schimbă în jur lucrurile și oamenii. Mi se pare firesc să se întâmple asta, căci ar fi un mare necaz să stea lucrurile în loc. Timpurile se schimbă, lucrurile se schimbă, oamenii se schimbă. Nevoile însă rămân cam aceleași, e drept rafinate și emancipate de experiențele pe care le adună timpul pentru fiecare.

Uite, spre exemplu nevoia de joc! Rămâne prezentă, chiar dacă în forme diferite, în fiecare dintre noi. Pornește ca un plăcut mijloc de cunoaștere la cei mici, ca să ajungă un la fel de plăcut mijloc de relaxare la cei mari, atunci când cred ei că deja știu multe.

Evoluează și jocurile ca toate, așa cum spuneam… Spre exemplu, în vremuri trecute ne plăcea atunci când ne întâlneam cu prieteni să ne cunoaștem și mai bine preferințele, spunând fiecare care este floarea, animalul sau cartea preferată. Acum când ne întâlnim stăm mai puțin de vorbă. Nu ne mai adresăm întrebări unii altora, dar stăm cu telefonul în mână, conectat la internet. Ne uităm la ce a mai făcut unul și altul, chiar dacă în cameră fiind i-am putea întreba direct sau lăsăm tot felul de programe de pe rețelele de socializare să ne spună ce floare, ce citat sau ce animal ne-ar putea reprezenta. Ne relaxează și ne amuză. Lăsăm hazardul să ne analizeze profilul și aflăm un răspuns. Care dacă ne place îl facem public, dacă nu mai încercăm de atâtea ori până se nimerește ceva pe placul nostru. Stăm însă în cumpănă dacă să facem public rezultatul pentru că știm că am trișat norocul.

Ce-ar fi dacă într-un astfel de joc ți s-ar spune că ești asemenea unui rechin? Gândul te-ar duce la faptul că este un prădător aflat în vârful lanțului trofic. Lucru plăcut, gândind că-ți place să fii în frunte. Dar prădător?! Ce-ar zice ceilalți? Că te mândrești cu faptul că nu ierți nimic în lupta pentru supraviețuire? Nu e bine! Mai faci o încercare! Și-ți iese culmea, același rezultat: ești asemenea unui rechin. Care pentru a putea respira trebuie să înoate continuu. Să se deplaseze înainte. Ca și tine. Care nu stai în loc deloc (poate doar atunci când pierzi timpul pe internet). Care simte nevoia să meargă înainte, să evolueze, să nu bată pasul pe loc. Ei da!
Explicațiile astea îți sunt pe plac. Dacă te gândești mai bine tu chiar ești asemeni unui rechin – ,,gentleman al oceanelor”, cum este numit de adevărații cunoscători ai acestei minunate ființe. Cum ești și tu: ,,perfect minunat”! E drept că doar cunoscătorii o știu. Așa că dai satisfăcut ,,share” și aștepți reacțiile din partea prietenilor de socializare on-line sau cei cu care ar fi putut să socializezi, în aceeași cameră cu tine fiind. Ce dacă vor fi mirați. E semn că nu te cunosc suficient… ghinionul lor! Doar le-ai dat atâtea ocazii prin atâtea postări! N-au timp. Sunt prea ocupați cu jocul pe net…

comments

comments