full screen background image

Împrumut de un miliard de euro, pentru proiecte prioritare de infrastructură în domeniul transporturilor

Banca Europenă de Investiții (BEI) acordă României un împrumut de un miliard de euro pentru cofinanțarea cu Fondurile structurale și de investiții europene a proiectelor prioritare de infrastructură în domeniul transporturilor, în valoare totală de 6,8 miliard de euro, care vor fi implementate în țara noastră în perioada de programare 2014 – 2020.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la 25 de ani, din care o perioadă de grație de până la 7 ani, fiecare tragere fiind considerată un împrumut de sine stătător, cu propria sa maturitate și perioadă de grație. Dobânda poate fi fixă sau variabilă, stabilită de comun acord cu BEI și nu se va percepe decât în cazul în care se efectuează trageri din împrumut. Rambursarea fiecărei trageri poate fi efectuată în una sau mai multe tranșe, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

“România are calitatea de împrumutat și este reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice, iar promotorul este Ministerul Transporturilor. Beneficiarii proiectelor sunt autoritățile și societățile române relevante care implementează proiectele incluse în axele 1 și 2 din POIM”, precizează MFP.

Fondurile BEI vor acoperi contribuția bugetului de stat care cofinanțează investiții prioritare de infrastructură în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 — 2020 (POIM). Aceste proiecte vor fi implementate în diverse regiuni, majoritatea fiind în zonele mai puțin dezvoltate din România și/sau pe Axele prioritare TEN-T (Coridoarele Pan-Europene) .

Investițiile vor beneficia de granturi UE și se vor concentra pe promovarea unui transport sustenabil și pe eliminarea blocajelor din infrastructurile cheie din rețea. De asemenea se va pune accent și pe dezvoltarea unor sisteme de transport multimodal și pe reducerea impactului transporturilor asupra mediului.

România este reprezentată de Ministerul Finanțelor Publice, iar beneficiarii sunt autoritățile naționale relevante și companiile care implementează proiecte conform programului strategic de dezvoltare a infrastructurii naționale în perioada de programare 2014 — 2020 (POIM).

“Împrumutul de la Banca Europenă de Investiții va sprijini investițiile strategice de infrastructură de transport, care sunt importante pentru creșterea mobilității, siguranței și a interconectivității în România și pentru întărirea competitivității țării. Acesta proiect reprezintă un bun exemplu al cooperării BEI cu economia românească, căreia instituția îi oferă servicii de finanțare și consultanță accesibile pe termen lung, accelerând absorbția fondurilor UE și stimulând avansul economiei și scăderea șomajului, precum și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședinte BEI.

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a afirmat la rândul său că “noul împrumut contractat de la BEI este o dovadă a bunei colaborări stabilite între România și Banca Europenă de Investiții acând ca scop încurajarea investițiilor în țara noastră, punerea în practică a Mater Planului General de Transport convenit cu Comisia Europeană și creșterea absorbției fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 — 2020. Obținută în condiții financiare favorabile și pe termen lung, acest tip de facilitate de creditare sprijină suplimentar eforturile Guvernului României de a crea sau de a menține locuri de muncă, de a reduce decalajele dintre diferitele zone și de a asigura bunăstarea populației într-un mediu benefic, toate ducând la o creștere sustenabilă a economiei. România a beneficiat în trecut de patru facilități similare: două facilități legate de perioada anterioară de programare UE, în valoare de 1,3 miliarde de euro, și alte două pentru perioada de programare curentă, în valoare de 660 milioane de euro, care acoperă proiectele de mediu din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Capital Uman”.

Și comisarul pentru politică regională Corina Crețu a subliniat că “dezvoltarea rețelei strategice de transport în România va aduce beneficii semnificative comerțului și turismului și va alimenta direct economia reală, dar, la fel de important este și impactul pozitiv al conexiunilor mai rapide, al drumurilor mai sigure și al unor sisteme de transport mai sustenabile pentru cetățeni. De aceea mă bucur să văd că Fondurile de Coeziune și resursele BEI sunt unificate pentru o mai bună conectivitate în România.”

Finanțarea BEI se acordă sub forma unui împrumut pentru programe structurale (SPL), care permite atât finanțarea proiectelor mari de infrastructură, cât și a unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor lor limitate, nu ar putea beneficia de finanțare directă de către BEI, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Inițiativa de asistență tehnică JASPERS (asistență comună pentru sprijinirea proiectelor în regiunile europene — furnizată în comun de BEI și Comisia Europeană) a contribuit la pregătirea unor strategii de dezvoltare pe termen lung care stau la baza selectării proiectelor care urmează a fi implementate cu fonduri din acest împrumut, verificând astfel și asigurând calitatea consistentă a proiectelor care urmează a fi efectuate.

Banca Europeană de Investiții este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre ale UE. Aceasta face ca finanțările pe termen lung să fie disponibile pentru investiții solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

AGERPRES

comments

comments