full screen background image

Sprijin pentru apicultorii suceveni

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava face cunoscut că, până pe 15 august 2017, la Centrul Judeţean din reşedinţa de judeţ pot fi depuse cereri pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA).

Sunt aşteptaţi cu dosare apicultorii persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, cât şi întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 443 privind aprobarea PNA 2017-2019, potenţialii beneficiari enumeraţi vor avea parte de sprijin financiar pentru combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor; raţionalizarea transhumanţei, precum şi de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol.

În categoria beneficiarilor intră, de asemenea, cooperativele agricole recunoscute de legislaţia în vigoare.

La nivel naţional, în perioada 2017-2019 sprijinul financiar total este de 97,6 milioane de lei, apicultorii putând achiziţiona medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei; colectoare de polen; colectoare de propolis; uscătoare de polen sau încălzitoare miere.

Totodată, sprijinită este achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine, dar şi înlocuirea cutiilor uzate, în urma deplasării acestora în pastoral. Cooperativele agricole sunt sprijinite pentru a se dota cu măturătoare, topitoare de ceară şi centrifuge.

comments

comments