full screen background image

Sucevean reținut de polițiști, după ce a încălcat un ordin de protecţie

Înmulţirea ordinelor de protecţie solicitate de către victimele violenţei intrafamiliale duce şi la eficientizarea activităţii de poliţie, prin punerea în executare a măsurilor ferme în cazul nerespectării acestora. Ordinul de protecţie – acest instrument legislativ extrem de important a permis într-o nouă cauză documentarea activităţii infracţionale şi reţinerea agresorului.

Duminică, la ora 09.16, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată direct, de către o femeie, de 32 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Suceava, nu a respectat măsurile dispuse în ordinul de protecţie emis împotriva sa și s-a deplasat la locul de muncă situat în municipiul Suceava, în incinta autogării, unde a provocat scandal.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliţia Municipiului Suceava, care a constatat că aspectele sesizate se confirmă.

Totodată, au fost identificaţi apelanta şi bărbatul, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi se manifesta agresiv în limbaj şi comportament, motiv pentru care s-a procedat la folosirea forţei şi a mijloacelor din dotare, fiind încătuşat şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Suceava.

Pentru provocarea de scandal, bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform Legii 61/1991 R, fiind preluat pentru continuarea cercetărilor de către polițiștii Compartimentului Proximitate.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că împotriva bărbatului de 35 de ani, la 14 iunie 2017 s-a emis, de către Judecătoria Suceava, un ordin de protecţie.

În seara de 8 iulie, acesta a încălcat obligațiile ce îi revin, fapt pentru care persoana vătămată a depus plângere și s-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de „nerespectarea hotărârii judecătoreşti”.

Având în vedere aceste aspecte, poliţiştii au dispus măsura reţinerii, pe o perioadă de 24 de ore, a bărbatului, pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectare a hotărârii judecătoreşti”.

Bărbatul a fost introdus în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Polițiștii reamintesc că cererile pentru emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei în familie se vor judeca de urgenţă, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea cererii.

Conform legii, persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica, ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe masuri, respectiv obligatii sau interdictii.

Incalcarea oricareia dintre masurile dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.

In caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

Prevenirea violenţei intrafamiliale este o prioritate pentru poliţişti, având în vedere implicaţiile deosebite asupra copiilor generate de comportamentul violent în mediul familial.

comments

comments