full screen background image

Guvernul verifică Pilonul II de pensi

Guvernul face o analiză a modului în care au fost administrate, timp de 10 ani, sumele intrate în Pilonul II de pensii. Ministrul Muncii spune că informaţiile urmează să vină de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

„Vrem să vedem care e diferenţa. Din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă şi la Pilonul I şi la Pilonul II de pensie, vrem să vedem dacă şi pensia care va fi primită este cel puţin egală. Sigur că, fiind administare privată, ne aşteptăm să fie mai mare din partea privaţilor”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la România TV.

Ea a precizat că nu este vorba despre desfiinţarea sistemului pensiilor publice administrate privat.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul de Finanțe Ionuţ Mişa, spunea, la preluarea mandatului, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

„Pilonul doi de pensii, da, se va desfiinţa”, a spus el, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Ministrul a precizat apoi, într-un comunicat transmis de PSD, că nu a declarat că va susţine desfiinţarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care „probabil, a fost interpretată greşit”. El a adăugat că nici nu ar fi putut face o astfel de previziune şi spune că regretă „confuzia creată”.

comments

comments