full screen background image

Efecte ale vremii nefavorabile, în ultimele 24 de ore

Case și gospodării inundate, străzi cu mari acumulări de apă, persoane evacuate și animale salvate de viituri este bilanțul fenomenelor hidrometeorologice periculoase manifestate în țară în ultimele 24 de ore, potrivit unui comunicat al IGSU.

Efectele au fost simțite în 56 de localități din 12 județe și în municipiul București.

Potrivit sursei citate, în Capitală s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 14 curți, 7 subsoluri și o stradă, precum și pentru degajarea a 14 copaci căzuți pe carosabil și pe 3 autoturisme.

În cinci localități din județul Argeș — Pitești, Poiana Lacului, Cotmeana, Băbana și Bradu — s-a intervenit pentru evacuarea apei din nouă curți și din subsolul unei instituții publice, dar și pentru degajarea a patru copaci căzuți din cauza vântului, dintre care unul pe un autoturism.

În localitatea Arefu, pe DN 7C, din cauza căderilor de pietre de pe versanți circulația s-a desfășurat, temporar, alternativ pe un singur sens. Echipaje specializate au intervenit în teren pentru degajarea drumului.

La nivelul județului Călărași, în 5 localități — Călărași, Frumușani, Modelu, Budești, Oltenița — s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 curți și degajarea a doi copaci doborâți de vânt, dintre care unul pe un autoturism.

În trei localități din Dolj — Craiova, Cârcea, Fărcaș — s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un subsol și două curți, degajarea unui acoperiș de bloc și a trei copaci căzuți peste patru autoturisme, precum și pentru salvarea a două cabaline surprinse de o viitură.

În județul Dâmbovița, la Potlogi și Bâldana, a fost evacuată apa din cinci curți. Un copac căzut pe carosabil a fost îndepărtat.

De asemenea, pe raza județului Giurgiu, în șapte localități (Giurgiu, Mihăilești, Comana, Buturugeni, Călugăreni, Domnești și Daia) s-a lucrat pentru evacuarea apei din 20 de case, incintele a doi operatori economici, 4 anexe, degajarea a cinci copaci, dintre care trei căzuți pe acoperișuri, precum și pentru îndepărtarea a doi stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil.

În trei localități din județul Gorj (Târgu Jiu, Dănești și Drăguțești) s-a acționat pentru evacuarea apei din cinci curți, trei subsoluri și patru anexe, precum și pentru decolmatarea unui canal colector. În localitatea Dănești, pe DJ 663 A, s-a intervenit pentru evacuarea apei de pe carosabilul inundat ca urmare a revărsării pârâului Șasa.

În localitățile Chiajna, Corbeanca, Cornetu, Otopeni și Pantelimon s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 curți, patru subsoluri, șase case și degajarea a doi copaci căzuți pe carosabil. Pe DN 5 în localitatea Jilava, la km 10, s-a acționat pentru evacuarea apei de pe carosabil. Circulația în zonă s-a desfășurat cu dificultate.

Pompierii au intervenit și în județul Mehedinți, în 3 localități (Drobeta Turnu Severin, Greci, Strehaia), unde s-a acționat pentru evacuarea apei din nouă curți, trei subsoluri și o casă. Pe DN 6, s-a lucrat pentru evacuarea apei de pe carosabil.

În județul Olt, la Slatina, Balș și Osica, s-a intervenit pentru evacuarea apei din două curți, trei subsoluri și trei clădiri.

La Bușteni, pompierii au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism.

Potrivit IGSU, în opt localități din județul Teleorman — Turnu-Măgurele, Roșiori de Vede, Bogdana, Lunca, Zimnicea, Piatra, Alexandria și Uda — Paciurea — s-a evacuat apa din 10 case, două beciuri, 63 de curți, trei anexe, trei străzi și o stație de epurare. În localitatea Uda — Paciurea au fost evacuate două persoane din două case inundate de apa scursă de pe versanți, iar alte două au fost salvate, fiind surprinse de o viitură. Persoanele au fost evacuate, preventiv, la rude, fără alte probleme.

În localitățile Râmnicu Vâlcea, Scundu, Amărăști, Sutești, Drăgășani, Costești și Bălcești s-a intervenit pentru evacuarea apei din șapte curți, o casă, trei beciuri, pentru îndepărtarea unui copac căzut pe trei autoturisme, precum și pentru salvarea a patru bovine surprinse de o viitură.

La Câineni, pe DN 7, la km 234, dar și în localitatea Costești, pe DJ 646, a fost scoasă apa de pe carosabil.

IGSU mai anunță că în cursul dimineții de marți nu a fost necesară intervenția salvatorilor pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice și nici nu au fost semnalate probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică.

Unitățile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență rămân la datorie pentru a interveni, cu maximă eficiență, la solicitările cetățenilor și autorităților din zonele aflate sub incidența vremii nefavorabile, precizează sursa citată.

AGERPRES

comments

comments