full screen background image

“Companii pentru Comunitate”, la Rădăuţi

O inițiativă distinctă în România și în Bucovina a avut loc la Rădăuți sâmbătă, 17 iunie începând cu orele 10:00: angajații diferitelor firme din comunitate și din zonă au alergat cu scop caritabil în cadrul unei ștafete de 27 km împărțită în 12 segmente. Ineditul a fost dat de faptul că fiecare segment începea în dreptul unei firme iar angajați ori manageri ai acestora s-au înscris și au alergat unul sau mai multe segmente. Lor li s-au adăugat însă elevi, familii beneficiar, consilieri locali, pensionari și alte categorii de voluntari alergători.

Inițiativa este numită “Companii pentru Comunitate” iar pe 17 iunie a avut loc ediția I-a. Scopul acesteia a fost atragerea de fonduri de la persoane fizice și înscrierea de voluntari pentru proiectul Bucovina Build&Travel în beneficiul a 15 familii în nevoie de locuință. Indirect însă a rezultat dezvoltarea responsabilității civice și promovarea sănătății prin alergare.

Gazda ștafetei a fost asociația Habitat pentru Umanitate Rădăuți ce va aniversa 15 ani de existență în septembrie construind 15 case în folosul familiilor în nevoie de locuință. Totodată asociația este cea care gestionează fondurile atrase la ștafetă de voluntarii alergători ca și proiectul din septembrie, Bucovina Build&Travel. Alături de gazdă se află ca partener Bunul Samaritean Beiuș, o asociație ce are 4 ani de experiență în organizarea unor astfel de alergări cu scop caritabil și 23 de ani de activitate. Au fost înscriși peste 200 de alergători conform statisticii organizatorilor.

“Mulțumim tuturor pentru participarea frumoasă! Acest eveniment este un eveniment unic până acum în Bucovina – sperăm că și în țară – menit să mobilizeze cât mai mulți voluntari să se implice pentru comunitatea rădăuțeană, pentru familiile care au nevoie de o locuință. Vă mulțumesc și vă așteptăm și în toamnă la Bucovina Build&Travel, 3-9 septembrie 2017!” la punctul de predare ștafetă din dreptul companiei Marelvi.

Un entuziast rădăuțean, Bogdan Horodincă, a alergat alături de soția Mihaela și cei 2 copii. Bogdan este antreprenor și administrator al SC Logicom SRL din localitate. Dar și veteran al clubului Runnăuți, un partener important în ștafetă. El este înscris și pe platforma online de atragere de fonduri și cel mai de succes în mobilizarea de donații. “M-am implicat ca voluntar pentru că am înțeles că în viață începi prin a da. Vă invit și pe voi în septembrie de pe acum la construcția de case; vă pot spune deja cum că eu, soția și cei 2 copii vom fi acolo să ne punem căștile, mănușile și să ajutăm fiecare cum putem” spune Bogdan într-o pauză de la un punct de hidratare al ștafetei. Bogdan este cel care a pornit ștafeta la orele 10 din fața primăriei cu o cheie simbolică în mână.

Colaborarea a fost esențială în a pregăti și derula ștafeta. Asociația Bafi din Rădăuți este un sprijinitor important iar Bunul Samaritean aduce expertiză. “Sunt fericită că am putut contribui cu experiența noastră la această ștafetă așa cum noi înșine am fost învățați la rându-ne. Vom fi alături bucovinenilor și în viitor iar în septembrie vom fi alături și la construcția celor 15 case.” spune Nikolina Ciorna, vicepreședinte la Bunul Samaritean, prezentă în Rădăuți.

Din partea asociației Habitat Rădăuți, o asociație independentă bazată în comunitate, la ștafetă a alergat președintele asociației, Adrian Ciorna. “A fost o experiență formidabilă, ne-a umplut de entuziasm, de energie pozitivă atât alergarea cât și interacțiunea minunată cu angajații fiecărei companii gazdă de predare-primire ștafetă. Companii bucovinene ca și Killer ne-au încurajat enorm, la fel și toate celelalte ce au trimis voluntari alergători. Firme ori persoane fizice, haideți mai departe alături de noi!” spune Adrian.

Campionii de necontestat ai mobilizării au fost cei de la Killer srl. 20 de angajați au alergat la ștafetă inclusiv patronul, Alexandru Scheul. “Ce să vă spun? Bine ați venit la poarta companiei Killer! Așteptăm să preluăm cheia ștafetei și sper că toți să ajungem la finish la primărie. Da, vreți? Care nu poate este salvarea în spate și ne urcăm acolo și ajungem oricum! Mulțumesc că sunteți alături de noi și oi acum să fim alături de dumneavoastră!” spune dl. Scheul cu umor în așteptarea alegătorilor veniți dinspre Harmonie Hostel. A alergat toată ștafeta și fiica dânsului, Maria. Compania sponsorizează integral o casă cu 25.000 euro conform anunțului organizatorilor în entuziasmul angajaților de la punctul de oprire de la Killer.

Persoanele interesate pot contribui în continuare donând online pe platforma http://habitatradauti.galantom.ro/ pe pagina unuia din alergătorii înscriși ca atrăgători de fonduri ori în contul IBAN RO22 BTRL RONC RT0V 2711 8201, deschis la Banca Transilvania Sucursala Rădăuți – aceste pagini vor fi disponibile pentru donații pe toata perioada anului. Alergătorii din firme au venit de la Killer, Marelvi, Holzindustrie Schwieghofer, Olint, Serjexim, Radburg Soft, Harmonie Hostel, Logicom, Tarsin. Ștafeta s-a încheiat spre orele 14 în fața Primăriei Rădăuți unde s-au acordat diplome de apreciere iar doamna Niculescu din partea unei familii beneficiar a preluat cheia simbol a ștafetei de la Alexandru Scheul care a alergat cu determinare la cei 58 de ani ai săi. Au fost strânși deja peste 6.500 ron de la persoane fizice conform statisticii organizatorilor iar estimarea interesului instant al binevoitorilor ce doresc să voluntarieze în septembrie la construcția celor 15 case este de 100. Sunt așteptate și binevenite în toamnă alături de comunitatea bucovineană voluntari și sponsori dintre marile companii din afara Bucovinei.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments