full screen background image

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană privind Brexit-ul au fost lansate oficial

Negocierile pentru o ”retragere ordonată” a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles de negociatorul-șef al blocului comunitar, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili prioritățile procesului de divorț, relatează AFP.

“Astăzi lansăm negocierile pentru retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat, pe un ton solemn, Michel Barnier, după ce a dat mâna cu omologul său britanic.

Francezul a luat pentru scurt timp cuvântul pentru a marca acest moment istoric și extrem de așteptat, exprimându-și speranța în discuții ”constructive”, la aproape un an de la referendumul de la 23 iunie 2016 în care britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar.

“Obiectivul nostru este clar: vrem mai întâi să abordăm incertitudinile cauzate de Brexit”, a explicat el.

“În primul rând pentru cetățeni, dar și pentru beneficiarii programelor europene”, inclusiv în ceea ce privește chestiunea frontierei dintre Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, a mai spus el.

“Începem aceste negocieri pe un ton pozitiv și constructiv, hotărâți să construim un parteneriat puternic și special cu aliații noștri din UE”, a declarat la rândul său Davis.

Prima întâlnire urmează să fie dedicată “identificării priorităților” și stabilirii calendarului de negocieri, a precizat Barnier.

Negociatorii celor două părți au convenit să rămână la data stabilită de 19 iunie pentru începerea discuțiilor, chiar dacă premierul britanic Theresa May pornește de pe o poziție slăbită după rezultatul neconvingător în alegerile anticipate recente, pe care le-a convocat în speranța că își va consolida mandatul pentru aceste negocieri cu UE.

AGERPRES

comments

comments