full screen background image

1,8 milioane de lei pentru reabilitarea monumentul ecvestru al lui Ştefan cel Mare

Primăria şi Consiliul Local Suceava intenţionează, până la marcarea Centenarului Marii Uniri din 1918, să reabiliteze monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan Cel Mare.

În acest sens, o propunere privind indicatorii tehnico-economici este pusă pe masa deliberativului local.

Astfel, valoarea investiţiei este apreciată la 1,79 de milioane de lei, iar lucrările vor dura 12 luni.

Potrivit studiului de fezabilitate, intervenţiile vizează reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz; refacerea placajului soclului cu plăci de travertin; refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit; montarea de bănci; amplasare de jardiniere şi plantarea de arbori ornamentali.

Totodată, vor fi realizate rampe pentru accesul persoanelor cu handicap, precum şi un sistem de iluminat arhitectural şi ambiental.

În luna aprilie, primarul Ion Lungu anunţa că execuţia va fi scoasă la licitaţie, declanşată fiind procedura pentru eliberarea autorizaţiei de construire.

Deși autoritățile locale s-au arătat, în numeroase rânduri, dornice să refacă statuia înaltă de 23 de metri (inclusiv soclul), deocamdată totul a rămas la stadiu de intenție.

Statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Iftimie Bîrleanu și dezvelită, în septembrie 1977, în prezența lui Nicolae Ceauşescu.

Statuia constituie cea mai mare lucrare de acest gen din țară, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava, din anul 2004.

comments

comments