full screen background image

De la 1 iulie, microbuzele maxi-taxi ar putea fi scoase de pe trasee

După două amânări succesive, începând cu jumătatea anului 2016, municipiul Suceava ar putea pune capăt transportului de călători în comun în regim maxi-taxi.

Prelungirea contractelor cu operatorii privaţi este valabilă până pe 30 iunie, iar pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local nu este propus vreun proiect de hotărâre pentru un supliment de încă 6 luni.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, spune că acordarea a repetată a dreptului de efectuare a transportului de călători de către firmele private s-a făcut pe baza implementării proiectului cu finanţare nerambursabilă europeană de dotare cu 40 de autobuze electrice a parcului auto al societăţii de transport public local TPL.

Din păcate, procedurile de depunere a cererii de finanţare s-au împotmolit pe drum, iar aceasta s-a întâmplat din cauze care nu ţin de autorităţile locale.

Lungu: “Este o problemă delicată. Noi am spus că este ultima prelungire pe care o facem, în ideea că se vor putea depune proiectele europene. Acestea continuă să întârzie, iar dacă estimam să depunem proiectul până la jumătatea anului 2017, acest lucru nu s-a întâmplat. Vrem să depunem documentele strategice, în avans, până pe 27 august, şi tragem speranţa să semnăm contractul de finanţare până pe 29 decembrie. Ca atare, vom avea o întârziere de jumătate de an.”

Potrivit edilului-şef, printr-o adresă oficială, autorităţile municipale au cerut conducerii TPL să se pronunţe asupra utilităţii continuării prestării serviciului complementar de către operatorii particulari de transport persoane.

Lungu: “Ultimul cuvânt îl are de spus conducerea TPL. În măsura în care societatea se poate descurca fără acest transport complementar, nu am nimic împotriva neprelungirii contractelor. În concluzie, vom avea o discuţie cu cei de la TPL, care sunt în măsură să spună dacă se pot descurca sau nu. Însă, în condiţiile în care nu există niciun proiect de hotărâre de prelungire, microbuzele maxi-taxi vor ieşi de pe trasee.”

În prezent, transportul maxi taxi este efectuat pe 5 trasee, de către 4 operatori privaţi, contractele pe 5 ani expirând de la 1 iulie 2016.

comments

comments