full screen background image

Botoșani: Îmbolnăvirea cu antrax a unei bovine din comuna Manoleasa, confirmată

Prezența antraxului la o bovină din satul Flondora – comuna Manoleasa a fost confirmată de analizele de laborator, a anunțat, miercuri, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, analizele confirmă existența infecției la un animal ce murise și care ar fi transmis boala proprietarului acestuia.

“În acest moment, nu mai este suspiciune, ci confirmare. Confirmare apare în momentul în care există un buletin de analiză, iar noi avem acum un buletin de analiză. Asta nu schimbă datele problemei, pentru că noi am tratat până acum cazul ca și cum ar fi fost o confirmare”, a afirmat Vasiliu.

Medicii veterinari au avut suspiciune și la o altă bovină, însă rezultatele analizelor de laborator au infirmat existența antraxului.

Două persoane, un bărbat de 46 de ani și fiica acestuia de 16 ani, din satul Flondora — comuna Manoleasa sunt suspectate că s-au îmbolnăvit cu antrax, după ce ar fi intrat în contact cu o bovină despre care se credea că ar fi fost purtătoare a acestei infecții.

Suspiciunile au apărut după ce bărbatul a ajuns la spital, unde prezenta simptomele specifice antraxului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-au deplasat, luni după-amiază, la Flondora, pentru a lua primele măsuri pentru astfel de cazuri, prelevând probe atât de la animalul mort, cât și de la celelalte 22 de bovine pe care bărbatul suspectat de antrax le are în gospodărie.

Ultimele două cazuri de antrax au fost înregistrate în județul Botoșani în anul 2009.

AGERPRES

comments

comments