full screen background image

Înfrângere istorică a socialiștilor în alegerile legislative din Franța

Partidul Socialist (PS) din Franța a suferit duminică o înfrângere istorică în primul tur al alegerilor legislative și ar urma să obțină mai puțin de 40 de locuri în parlament, potrivit estimărilor, rezultat ce semnalează ‘sfârșitul unui ciclu’, în opinia liderilor săi, informează luni AFP.

* Franța/legislative: Victorie zdrobitoare în primul tur al alegerilor pentru partidul președintelui Emmanuel Macron (sinteză)

‘Înfrângere mai mult decât istorică’, ‘rezultat sever’, ‘pagină care se întoarce’… socialiștii au deplâns la unison acest rezultat, în condițiile în care mai mulți lideri ai săi, începând cu fostul candidat la președinția Franței, Benoit Hamon, au fost eliminați din primul tur.

În timp ce partidul noului președinte Emmanuel Macron, ‘La Republique En Marche’ (LREM), se pregătește să obțină o zdrobitoare majoritate în cadrul noului parlament, care se va forma după al doilea tur din 18 iunie, PS, la putere în timpul celor cinci ani de mandat al lui Francois Hollande, s-a prăbușit la 9%-10,2%, potrivit estimărilor, mult mai puțin decât cele 29,3% din primul tur al legislativelor din 2012, care i-a permis să obțină atunci 300 de locuri.

Aceste rezultate trebuie ‘privite cu luciditate și vor trebui trase concluzii imediat după al doilea tur, pentru a reclădi stânga pe niște baze sănătoase și reînnoite’, a declarat fostul premier socialist Bernard Cazeneuve.

Înainte de alegeri, capul de listă al socialiștilor pentru legislative asigura că nu crede în ‘dispariția clivajului dintre dreapta și stânga’. Cu toate acestea, trebuie constatat că președintelui Macron i-a reușit pariul de a bulversa peisajul politic, pulverizând partidele tradiționale.

‘Ar trebui să fii puțin nebun și pe din afară să te faci că nu auzi mesajul’, a subliniat Jerome Guedj, fost purtător de cuvânt al lui Benoit Hamon, îndemnând la ‘reconstruirea’ stângii.

Primul tur ‘este marcat de un recul fără precedent al stângii în ansamblul ei și mai ales al PS’, a recunoscut la rândul său prim-secretarul partidului, Jean-Christophe Cambadelis, învins el însuși din primul tur de un candidat al majorității prezidențiale într-o circumscripție din Paris unde a fost deputat încă din 1997.

Chiar înainte de scrutin, liderul PS nu a exclus ca partidul să-și modifice forma și numele. ‘Este sfârșitul unui ciclu. Nu este sfârșitul socialismului, nu este sfârșitul istoriei socialismului în Franța, este sfârșitul acestei case construite în 1971, sfârșitul aceste case, din rațiuni care sunt evidente’, analizează Cambadelis.

Congresul din 1971 a permis unificarea diferitelor curente ale PS sub conducerea lui Francois Mitterand, cu zece ani înainte de victoria lui în alegerile prezidențiale, în mai 1981.

Extrem de contestat în tabăra sa, Benoit Hamon a dat asigurări că va asculta orice mesaj și, chiar dacă va fi înfrânt în legislative, va participa la reconstrucția stângii.

Agerpres

comments

comments