full screen background image

Copiii trebuie sau nu trebuie să primească teme pentru vacanță? Răspunde colega noastră, prof. Adriana Nichitean!

Mii de școlari au în față aproape două luni și jumătate de vacanță. Școlile își închid porțile, dar se deschide o veche dezbatere: copiii trebuie sau nu trebuie să primească teme pentru vacanță?

Odată cu notele sau calificativele elevilor, multe școli le dau părinților și o listă de cărți (chiar și cărțile), fișe sau fotocopii pentru ca descendenții să-și consolideze cunoștințele dobândite la orele de curs.

Mai mulți cercetători în domeniul educației, apreciază că, în învățământul primar și secundar, temele pe timpul vacanței pot avea sens dacă elevul are vreo dificultate obiectivă, ‘pentru a-l ajuta să-și recapete încrederea în sine, pe care a pierdut-o pentru că a fost totdeauna în urma celorlalți copii’.

Dacă însă elevilor li se dau teme ”doar pentru a nu se dezobișnui”, nu are sens.

”Îi punem să-și ia acum umbrela pentru a nu-și pierde obiceiul de a o lua când plouă? Îi punem pe profesori să muncească în luna august pentru a nu se dezobișnui să predea?”, spune L’Ecuyer, cercetător în domeniul educației, argumentând că fiecare etapă a vieții și anului este una specială.

În această dimineață, am discutat pe această temă cu Adriana Nichitean, colega noastră, realizatoarea rubricii ”Doza de Educație” și învățătoare la Școala cu Clasele I-VIII, ”Ion Creangă” din Suceava.

Ascultați dialogul din cadrul emisiunii Dimineți Animate, mai jos!

comments

comments