full screen background image

12 iunie, Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Organizaţia Internaţională a Muncii a instituit, în anul 2002, această zi cu scopul de a atrage atenţia asupra fenomenului şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina exploatarea prin muncă a copiilor.

Tema sub care se desfășoară, în 2017, Ziua Mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, este Să protejăm copii de exploatarea prin muncă, în zonele afectate de conflicte şi dezastre.

Aceasta evidenţiază impactul pe care îl au conflictele şi dezastrele în exploatarea copiilor şi se anunţă ca un manifest împotriva acestui fenomen.

Subiectul va fi abordat şi la cea de-a IV-a conferinţă globală asupra exploatării prin muncă a copiilor, care va avea loc, în perioada 14-16 noiembrie 2017, la Buenos Aires.

Peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc în ţări afectate de conflicte, violenţă şi instabilitate, în jur de 200 de milioane fiind afectate de dezastre anual, dintre care o treime sunt copii. O mare parte dintre cei 168 de milioane de copii exploataţi prin muncă trăiesc în astfel de zone. 85 de milioane dintre acești copii activează în medii periculoase.

Conflictele şi dezastrele au efecte devastatoare în viaţa oamenilor, provocand moarte, suferinţă, foamete sau sărăcie. Oamenii sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar copiii sunt printre cei mai afectaţi, mulţi dintre ei fiind strămutaţi şi devenind, astfel, vulnerabili în faţa traficului sau a exploatării prin muncă.

Copiii exploataţi prin muncă nu merg la şcoală, nu au timp să se joace, mulți nu primesc hrană și îngrijire corespunxătoare.

Peste 50% dintre ei sunt expuşi celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forţată, activităţi ilicite, cum ar fi traficul de droguri sau prostituţia, dar şi implicarea în conflicte armate, notează site-ul amintit anterior.

Încă de la fondarea sa, în anul 1919, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi-a stabilit ca principal obiectiv abolirea exploatării prin muncă a copiilor. OIM a adoptat şi supraveghează standardele de muncă ce includ conceptul de vârstă minimă de angajare sau de muncă. În acest sens, Convenţia nr. 138 prevede ca vârsta minimă de angajare să nu fie mai mică decât vârsta la care se încheie învăţământul obligatoriu. Adoptarea Convenţiei nr. 182 din 1999 a consolidat acordul general cu privire la eliminarea exploatării prin muncă a copiilor.

agerpres.ro

comments

comments