full screen background image

Grindeanu: România și Franța vor lucra împreună pentru întărirea proiectului european

Premierul Sorin Grindeanu a avut astăzi, la Paris, o întâlnire bilaterală cu omologul său francez, Édouard Philippe.

Prim-ministrul român l-a felicitat pe premierul Franței pentru preluarea mandatului și a apreciat că reușita în alegeri a președintelui Emmanuel Macron și formarea noului guvern reprezintă o șansă pentru relansarea proiectului european.

Cei doi oficiali au discutat despre excelentele relații dintre cele două țări, dar și despre perspectivele de intensificare a cooperării, în special în plan economic. În acest sens, cei doi prim-miniștri au convenit realizarea unor mecanisme interguvernamentale pentru aprofundarea colaborării în domenii precum energia, infrastructura, agricultura sau economia digitală.

“Guvernul României mulțumește Franței pentru sprijinul constant acordat țării noastre în proiecte majore. Aș vrea să reafirm angajamentul României pentru consolidarea relațiilor privilegiate dintre țările noastre și sunt convins că împreună vom lucra foarte eficient pentru întărirea proiectului european, în conformitate cu interesele noastre comune,” a declarat premierul român.

“România este un partener important pentru Franța, pe lângă legăturile noastre istorice și culturale, sunt foarte mulți investitori francezi prezenți pe piața română și observ un interes crescut și din partea altor companii, care-și doresc să investească”, a subliniat, la rândul său, premierul francez.

Prim-ministrul Édouard Philippe a mulțumit și a răspuns pozitiv invitației premierului Sorin Grindeanu de a vizita România.

De asemenea, cei doi prim-miniștri au discutat și despre pregătirea preluării președinției Consiliului UE de către România, precum și despre Sezonul Cultural România-Franța 2018-2019. “Se apropie un proiect important, Sezonul Cultural România-Franța 2018-2019, care va reprezenta o oportunitate imensă de a vorbi despre moștenirea noastră culturală comună”, a declarat premierul francez.

O alta temă de discuție a fost dimensiunea de securitate și apărare în interiorul UE. “Suntem în favoarea avansării unui profil al UE mai consistent în materie de securitate și apărare. Această construcție trebuie să fie complementară cu NATO”, a declarat șeful Executivului de la București.

În cadrul discuțiilor, prim-ministrul francez a arătat că Franța susține efortul României de a obține ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, dar și aderarea la Spațiul Schengen.

Vizita premierului Sorin Grindeanu în Franța are scopul să contribuie la întărirea Parteneriatului strategic dintre cele două țări și la consolidarea relațiilor economice, în condițiile în care nivelul schimburilor comerciale se află pe un trend ascendent. La nivelul anului 2016, schimburile comerciale bilaterale au fost de circa 8 miliarde, cu 10% mai mult decât în 2015.

comments

comments