full screen background image

Lituania înalță un gard de 2 metri la granița cu Rusia

Lituania a început construcția unui gard din sârmă înalt de doi metri, amplasat la granița cu enclava rusă Kaliningrad, înaintea exercițiilor militare pe care Rusia intenționează să le efectueze în zonă, în septembrie, relatează Reuters.

Gardul se va întinde pe 45 de kilometri, însă nu va fi foarte eficient în cazul unui atac. Ministrul de Interne lituanian a precizat că acest gard are ca scop evitarea unor provocări sau incidente.

Țările baltice și-au câștigat independența față de Rusia în 1991, însă aici trăiesc în continuare comunități semnificative de etnici ruși. Trupele ruse și-au sporit prezența lângă granițele cu țările baltice, lucru care a dus la escaladarea tensiunilor din zonă, după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Exercițiile militare care urmează să aibă loc la Kaliningrad sunt ținute la fiecare patru ani, însă analiștii estimează că anul acesta amploarea lor va fi una considerabilă, în special după ce NATO a trimis 1.000 de militari în Polonia și în țările baltice.
granita lituania rusia kaliningrad harta

Și SUA își va dubla numărul trupelor din zonă pe perioada exercițiului militar rus, a declarat un oficial pentru Reuters.

Gardul construit de Lituania va costa 3,6 milioane de euro și va trasa clar granița cu Kaliningradul. În zonă vor fi instalate și echipamente de supraveghere, a mai precizat ministrul de Interne lituanian.

digi24

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza