full screen background image

6 iunie – Cu sau fără gumă?

Zilele trecute, ieșire în natură fiind, era rost de relaxare. Relaxare pentru ochi, pentru trup și suflet. Peisaje frumoase, țârâit de greieri, aer curat. La toate acestea bineînțeles că fiecare mai adaugă ceva: unii cafeaua preferată, unii fumurile de rigoare și unii guma de mestecat sau sesiunea prelungită de fotografii. Alții le combină pe toate, pentru ca relaxarea să fie memorabilă. Obiceiuri mai mult sau mai puțin sănătoase, dar care dau senzații de moment plăcute.

Observându-le pe cele din dreptul celorlalți mai mult decât pe cele de mai aproape, o prietenă m-a întrebat de ce nu fac o doză despre guma de mestecat. Și cum accept cu drag fiecare sugestie, iată-mă vorbind despre ea.

Înainte de a vorbi însă, bineînțeles că mă informez de fiecare dată. Pentru că de mestecat guma e la îndemână fiecăruia, de vorbit despre efectele ei în cunoștință de cauză, e mai greu.

Mărturisesc că nu am avut suprize foarte mari. Așa cum probabil nici cei ce au o privire mai ageră și reușesc să descifreze mesajul minuscul de pe ambalajul gumei, nu vor avea.

Dacă e să o luăm de la facere dintâi a gumei, ajungem în epoca Neolitică, în urmă cu 5.000 de ani, prin ținuturile Finlandei, pe când guma era un produs din coajă de mesteacăn, având proprietăți antiseptice. Aztecii foloseau și ei o substanță pe bază de cauciuc natural, pentru a-și împrospăta respirația. Alte dovezi de prin jurul lumii mai vechi vorbesc despre guma pe bază de rășină de molid. Așa cum era și cea produsă și vândută pentru prima dată de un american, în anul 1848.

Între timp, guma s-a… rafinat. În zilele noastre conține îndulcitori, arome naturale și artificiale, coloranți naturali și artificiali, precum și o grămadă de alte substanțe a căror nume e greu și să le pronunțăm.

Ceea ce este clar, este faptul că nu e nimic ce să aducă plus de sănătate, în complexul acesta de substanțe, în ciuda studiilor ce spun că dincolo de împrospătarea respirației, guma poate păcăli foamea, e o alternativă sănătoasă la fumat, poate ajuta la menținerea concentrării și reducerea stresului. Dimpotrivă! Crește apetitul, schimbă în rău gustul unor alimente, poate duce la diaree, balonare, alergii și distruge smalțul dinților.

Deci mestecatul gumei nu este un obicei sănătos, iar alternative naturale la împrospătarea respirației, se pot găsi. Unde mai pui că nici aspectul de cămilă elegantă nu e unul de dorit pentru nimeni.

Ce să zic… Voi încerca să consum mai puțină gumă pe viitor, compensând cu o doză sporită de educație.

comments

comments