full screen background image

5 iunie – Rusaliile și musca

Bun găsit, dragilor!

E a doua zi de Rusalii, zi de sărbătoare și liberă legal. Ce sărbătorim a doua zi de Rusalii? Întrebare grea se pare pentru mulți! Chiar dacă întrebi și ce sărbătorim în prima zi de Rusalii, răspunsul e greu de găsit, deși se spune să suntem un popor credincios și dus ades la nenumăratele biserici din cartier. M-am amuzat bine de tot urmărind un material realizat de un reporter într-un sat, pe această temă. Pentru că la sat, cum bine se știe tradițiile și credința, se spune, încă sunt la mare prețuire.

Întrebați despre Ziua Rusaliilor, intervievații au spus că e zi de foarte mare sărbătoare. De ce? Ce s-a petrecut în această zi? Păi de unde să știe?! Reporterul le-a sugerat că ar putea întreba preotul satului, dar a aflat că ar fi mare rușine. Că în biserica lor ,,trebuie să fii ca musca”. Deși musca e puțin cam gălăcioasă după mintea mea, se pare că nu e voie să pună întrebări în biserică, pentru că ar fi mare supărare. Despre ce se marchează în această zi, nu a reușit să afle reporterul. Doar despre cum se marchează: sărbătorind cu țuică și rachiu au spus unii, alții mergând la biserică și stând precum musca.

Drept pentru care am spus să dezleg aceast mister și să aflu care-i secretul Rusaliilor.

În primul rând, e de zis că se sărbătorește la 50 de zile după Paști și se mai numește sărbătoarea ,,Cincizecimii”. E ziua în care s-a pogorât Duhul Sfânt, despre a cărui sosire Isus își anunțase apostolii cu 10 zile înainte. Ziua în care ucenicii lui au fost botezați nu cu apă, așa cum o făcea Ioan, ci cu Duh Sfânt. În acea zi, asupra apostolilor adunați la un loc, din cer, fără veste: ,,s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. Deci nu e chiar așa de greu de reținut, nici măcar pentru cineva dus mai rar la biserică… Tot de Rusalii este și sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, căci în aceeași zi, în urma unei cuvântări iscusite a Apostolului Petru, s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim.

Ce sărbătorim însă în a doua zi de Rusalii vă las pe dumneavoastră să aflați. Asta pentru că, zi liberă fiind de la serviciu, aveți timp în plus pentru educație, făr teama că veți deranja cu întrebările pe cineva, chiar dacă veți bâzâi precum musca în biserică.

comments

comments