full screen background image

A început Concursul Național de Interpretare Instrumentală “Lira de aur”

Peste 160 de concurenți din România și Republica Moldova vor participa la cea de-a XXXVIII-a ediție a Concursului de Interpretare Instrumentală “Lira de aur”, ce se desfășoară, în perioada 2-4 iunie, la Suceava.

Evenimentul este organizat de Colegiul Național “Ciprian Porumbescu” Suceava, Inspectoratul Scolar Județean și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Stiințifice, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Asociația Părinților și Absolvenților Colegiului și Consiliul Județean Suceava.

Concursul se adresează elevilor din țară și străinătate din învățământul preuniversitar de stat sau particular, după cum urmează: clasele III-XII – vioară, pian; clasele V-XII – corzi grave; clasele VII-XII – suflători – percuție și se va desfășura pe secțiunile și comisiile de evaluare: pian; vioară – corzi grave; instrumente de suflat și percuție (instrumentele orchestrei simfonice).

Concurenții vor prezenta din memorie și fără repetiții un repertoriu alcătuit din două lucrări diferite ca stil, gen, formă și caracter, dintre care una va fi obligatoriu preclasică.

Ca regulă generală, în cazul lucrărilor structurate în trei părți, se va interpreta partea I sau părțile a II-a și a III-a, iar în cazul celor structurate în patru sau cinci părți, se vor interpreta două părți. Durata totală a evoluției unui concurent nu va depăși 25 de minute pentru clasele IX-XII și 20 de minute pentru clasele III-VIII. Intrarea în concurs este condiționată de predarea partiturilor în copii xerox (partitura solo și partitura de acompaniament) la secretarul comisiei. Juriul este alcătuit din cadre didactice de specialitate din învățământul universitar și preuniversitar, din personalități ale vieții muzicale din țară și străinătate.

Concurenții care obțin 100 de puncte vor interpreta o lucrare la alegere într-un spectacol final cu public, în urma căruia comisiile de evaluare reunite vor acorda principalele premii: Trofeul “Lira de Aur”, Premiul “Ciprian Porumbescu”, Premiul Asociației Culturale “Lira de Aur”, precum și premii speciale pentru ceilalți finaliști.

Cel care va câștiga Trofeul “Lira de Aur” va primi un premiu în valoare de 1.000 de euro, asigurat de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”.

Se vor acorda Premiile I, II, III și Mențiune, pentru fiecare instrument și clasă.

comments

comments