full screen background image

1 iunie – În mintea copiilor

Salut voios, dragii mei!

Nu de pioner ce-i drept, dar la fel de voios. Pentru că e Ziua Copilului și e rost de pus în mintea lor, chiar dacă am trecut de mult de vârsta copilăriei. Și e mai simplu anul acesta, când grijile de angajți ne-au fost luate timp de o zi de pe umeri. Au rămas doar cele de părinți. Dar o grijă în minus fiind, putem să ne punem mai ușor, cum spuneam, în mintea lor, a copiilor.

Astăzi, dacă ar fi să facem totul ca la carte, ar trebui să petrecem o zi întreagă în preajma celor mici. Fără tablete pornite, cu Facebookul pe ,,off”, cu telefonul dat pe silențios – pentru că șeful nu are voie să ne sune – și cu zâmbetul pe buze.

Să ieșim la plimbare, să ne exersăm abilitățile în săritul șotronului sau mersul pe rolle sau skate-uri. Iar pentru cei ce au probleme cu articulațiile sau cu greutatea și sar mai greu, există spinner-ul sau kendama. Astăzi nimeni nu poate să te judece greșit că ai dat în mintea copiilor! Poți să-ți servești cafeaua liniștit, în prezența păpușii preferate ce-și gustă ceaiul din setul chinezesc în culori strălucitoare, cumpărat de la Mall, poți să faci o cursă de mașinuțe accelerând pe pardoseală, fără teamă că produci vreun accident ireparabil.

Totul este să-ți dorești să te pui în mintea copiilor. Aceea care, oricât i-ai vorbi despre responsabilități sau despre sacrificii făcute spre bunăstare, bagă în seamă doar atenția pe care o acorzi jocului ei. Iar jocul și joaca sunt cele mai bune căi de a ajunge la mintea celor mici… și când vine vorba de reguli noi, și când vine vremea de recompense sau de pedepse, și când vine vorba de cunoștințe noi. Deci astăzi mintea copiilor e cel mai bun refugiu, indiferent de vârstă.

Iar dacă cel mic e de fapt puțin mai mare decât ți-ai dori, adică e adolescentul ce se uită cu îngăduință când îi spui că azi vrei să petreci timp cu el, tot e rost să dai în mintea lui. Azi poți să-i faci loc în camera răvășită, cât să-și invite prietenii de rețea sau cei din fun-clubul vreunei telenovele de pe Diney Channel, într-o întâlnire ,,live”. Rămânându-ți bucuria că măcar ai mijlocit ceva ce are legătură cu ziua de azi.

Ani, copile mai mic sau mai mare, pe placul tău, dar fără a strica bunul plac al celorlalți! Cu bucurie, cu prieteni, cu soare și educație! Azi știu că ai accepta și o doză dublă, pentru că nu vine de pe băncile școlii.

comments

comments