full screen background image

31 mai – Coadă la spinner

Se apropie weekendul prelungit de Rusalii, drept pentru care pentru unii stresul este mai mare, în dorința de a finaliza cât mai multe lucruri. Pentru alții, dimpotrivă. Gândul la zilele libere conduce la reducerea stresului.

Stresați sau nu, aveți cu toții la dispoziție o nouă jucărie: spinnerul. Pe care, bineînțeles că l-am văzut pentru prima dată în mâinile micilor mei elevi la școală, după ce chiar în dimineața aceleiași zile, preadolescentul din dotare mă anunțase despre existența ei. “O jucărie antistres” mi-a zis. “Am nevoie de ea pentru că mă va ajuta să mă relaxez.” Bineînțeles că primul gând care mi-a trecut prin minte a fost să mă întreb cât de stresat poți să fii la 13 ani, încât să cauți soluții la această problemă. Pentru că stresați suntem cu toții mai mult sau mai puțin, dar căutăm soluții de cele mai multe ori foarte târziu, abia când problema se acutizează.

Nu era acut stresul nici la copilul de acasă, nici la copiii de la școală. Era doar un argument inteligent, pentru a nu primi un refuz din partea părinților pentru achiziționarea unei noi jucării. Ca să vedeți cum evoluează lucrurile… Acum vreo zece ani, argumentul suprem pentru o jucărie nouă era bătutul din picior sau țipetele ascuțite emise în mijlocul unui magazin aglomerat. Acum, lucrurile s-au rafinat. Argumentele sunt de natură psihologică. Mai bine așa! Prefer astfel de argumente!

Ca să fim sinceri, chiar dacă cei mici nu ar fi venit cu un argument atât de bun legat de stres, învățat de la cei ce fac reclamă jucăriei, tot le-am fi cumpărat spinnerul. Ca aproape tot ce înseamnă distanță față de ecranul calculatorului. Și unde mai pui că dacă Kendama aducea același beneficiu, pocnetele regulate ale bilei ce se lovea, puteau fi cauzatoare de stres pentru cei ce nu erau implicați în jocul ei. Spinnerul este însă o jucărie silențioasă, mică, ieftină și prea puțin nocivă. Zgomotul produs de el este chiar plăcut și e foare greu să rănești pe cineva din preajmă, din neatenție.

Drept pentru care m-am dus să-i cumpăr copilului unul… De mult n-am mai văzut așa o coadă la cumpărături! Pitici și adolescenți. Toți se înghesuiau din dorința de a achiziționa un spinner.

V-am zis că vremurile se schimbă! Nu se mai stă la coadă la lapte, la unt sau carne. E hrană pentru trup. Se stă la rând la spinnere.
Hrană pentru minte, dacă e să-i credem pe producători. Preocupare pentru mai bine, în orice caz! Așa cum e și cu educația la care, ce-i drept, nu stau prea mulți la coadă.

comments

comments