full screen background image

Grindeanu: Susținem planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor

Reprezentanții Guvernului și cei ai companiilor farmaceutice au convenit ca încheierea Acordurilor cadru pentru achiziționarea de vaccinuri să se facă pentru perioade cuprinse între doi și patru ani. Această procedură va asigura predictibilitate și va permite preîntâmpinarea crizelor în asigurarea dozelor necesare. Încheierea acestor Acorduri-cadru va oferi aprovizionarea continuă și la timp a dozelor de vaccin, asigurarea unor stocuri de rezervă la nivelul autorităților, la care să se poată apela în caz de urgență, precum și predictibilitate producătorilor.

„Am făcut câțiva pași importanți în ultimele săptămâni în soluționarea problemelor legate de vaccinuri, dar mai avem încă multe de făcut. Prioritatea este implimentarea planificării multianuale în achiziționarea vaccinurilor”, a afirmat prim-ministrul.

Ministrul Sănătății a precizat că va iniția în perioada imediat următoare procedura de licitație pentru vaccinul rujeolic, ROR, pentru perioada 2018-2019, urmând ca necesarul pentru anul curent să fie achiziționat până la mijlocul lunii iulie, prin procedură de urgență. În ceea ce privește pregătirea campaniei de vaccinare antigripală 2017-2018, la nivelul Comitetului interministerial s-a stabilit că Institutul de Sănătate Publică va informa de urgență Ministerul Sănătății cu privire la necesarul de vaccinuri, după consultarea medicilor de familie. Pe baza necesarului transmis de medicii de familie, ministerul va iniția achiziția vaccinului gripal pentru sezonul următor.

Un alt punct al întâlnirii premierului și ministrului Sănătății cu reprezentanții companiilor farmaceutice a vizat consultările pe marginea proiectului Legii vaccinării, în contextul în care companiile au propus o serie de amendamente cu privire la durata procedurii de licitație, stabilirea criteriilor de atribuire și termenul de livrare.

Ministrul Sănătății a precizat că va analiza, cu toată deschiderea, aceste propuneri, le va prelua pe cele benefice, după care, proiectul Legii vaccinării va intra în procedura avizării interguvernamentale, în ședință de Guvern, iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului. „Este nevoie de o dezbatere cât mai amplă și transparentă asupra acestui proiect de o importanță covârșitoare pentru societate”, a punctat ministrul Bodog.

Reprezentanții companiilor farmaceutice au salutat deschiderea Guvernului și, la solicitarea premierului, și-au oferit sprijinul să participe la o campanie publică de educare și informare cu privire la importanța prevenției prin vaccinare.

Întrevederea de astăzi face parte din consultările periodice inițiate de premierul Sorin Grindeanu cu reprezentanții companiilor, asociațiilor și organizațiilor profesionale în scopul soluționării crizei vaccinurilor, precum și pentru punerea în aplicare a unui mecanism care să asigure fără sincope și la timp dozele necesare.

comments

comments