full screen background image

Spectacolul de teatru “Dincolo de orice”, sâmbătă, la Muzeul de Istorie Suceava

Sâmbătă, 27 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, în Sala de Conferințe, ora 16, Asociația APOR – Asociația părinți pentru ora de religie, vă invită la spectacolul de teatru “Dincolo de orice”, susținut de adolescenții de la Atelierul de creație și teatru APOR Vrancea.

“Dincolo de orice” este publicată la editura Accent Print Suceava, va fi lansată cu ocazia interpretării ei la Muzeul de Istorie Suceava si este prefațată de Emilia Chiscop, doctor în istoria presei și coordonator al unor programe educaționale la Duke University, SUA.

“Autorul ei este Nicolae Săcrieru, în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul Național UNIREA din Focșani, Vrancea, pasionat de istorie, câștigător al premiului I la Sesiunea de Comunicări Științifice la Istorie 2017, faza județeană și al premiului I la Olimpiada de Istorie 2016, faza națională.”, a precizat Mihaela Mihordea, vicepreşedinte APOR Suceava.

Despre această piesă, autorul spune: “Prin piesa istorică Dincolo de orice, am încercat să arăt forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi o are în curgerea propriu-zisă a istoriei. Și mai ales faptul că nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei. Diferența dintre Vasile Stoica, eroul – protagonist al piesei, al cărui destin extraordinar este cunoscut de posteritate și Valeriu, un simplu român emigrant, este aceea că acesta din urmă se poate identifica cu orice român din America anului 1917 care a înțeles și s-a implicat în marile evenimente de atunci pentru lupta României sale. Iar acest lucru nu îi diminuează în vreun fel importanta; el rămâne pentru noi un model care reprezintă o întreagă comunitate. Căci dincolo de orice, nevoia societății noastre de astăzi este aceea de a căuta niște modele acoperite de timp ale Istoriei românilor, a căror poveste noi să ne-o însușim și s-o ducem mai departe”. (Nicolae Săcrieru)

Acțiunea se desfășoară în SUA, la Washington, în vara anului 1917. Cei trei membrii ai Misiunii românești – Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța – au plecat în Statele Unite ale Americii în numele României pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Distribuția este următoarea:

Bogdan Barbu – Vasile Stoica, membru al Misiunii Patriotice în SUA
Alexandru Pușcă – Vasile Lucaciu, membru al Misiunii Patriotice în SUA
Teodor Mățău – Ioan Moța, membru al Misiunii Patriotice în SUA
Nicolae Săcrieru – Jusserand, ambasadorul Franței în SUA; gazda membrilor Misiunii Patriotice
Ovidiu Saghin – Joe, ziarist american în Washington
Oana Săvulescu – Marry, expertă pe probleme de cultură și civilizație la Muzeul din Washington
Andrei Săcrieru – Valeriu, român emigrat în SUA, care trăiește la Washington
Teodora Mirică – Elena, soția lui Valeriu
Antonia Mirică – Gabriela, fiica lui Valeriu și a Elenei
Anca Sfîrnog – Mihaela, sora vitregă a lui Valeriu
Ana Mîndroiu – Melania, sora Elenei
Tudor Săcrieru și Narcisa – copiii mai mici ai lui Valeriu și ai Elenei

Mottoul piesei este: “În permanență celălalt mă poate descoperi pe mine însumi, în celălalt eu mă pot revedea pe mine însumi, după cum mă pot ascunde sau nega.” (Mihai Gheorghiu – ,,România dincolo de trecut. Eseu despre experiența servituții “)

Autor: Nicolae Săcrieru
grafică: Diana Tăicuțu, Adrian Mihai Munteanu
regia: Ana Vrânceanu

comments

comments